E interzis în România! Poți lua o amendă de până la 10.000 de lei, plus cercetare penală. Garda de Coastă a reamintit care sunt regulile de care trebuie să țină cont toți românii pasionați de pescuit.
Oamenii care pescuiesc ilegal riscă amendă de 10.000 de lei și cercetare penală
Luni, 13 martie 2023, un bărbat a fost prins pescuind în Delta Dunării cu unelte neautorizate, drept urmare a fost sancţionat cu o amendă contravenţională în valoare de 10.000 de lei, iar uneltele, plasele de prins pește, ambarcaţiunea şi motorul bărcii i-au fost luate, iar întreaga cantitate de peşte pescuită a fost predată unei societăţi comerciale de profil. În plus, acesta este cercetat acum pentru infracţiunea de tăinuire.
Bărbatul se afla în zona Lacului Balbera, atunci când a fost prins de lucrătorii Sectorului Poliţiei de Frontieră Chilia şi ai Grupului de Nave Sulina, care au desfăşurat sâmbătă, 11 martie 2023, o acţiune pentru prevenirea şi combaterea braconajului piscicol.
„Poliţiştii de frontieră au descoperit 2.225 metri de plasă şi 88 kilograme de peşte diferite specii. Totodată, efectuând verificări cu privire la motorul care propulsa ambarcaţiunea, (…) de 90 de cai putere, s-a stabilit faptul că acesta figurează ca fiind furat din Suedia. Poliţiştii de frontieră au aplicat o sancţiune contravenţională de 10.000 lei”, scrie într-un comunicat de presă emis, luni, de Garda de Coastă.
Pescuitul în apele adânci din zonele marine protejate va fi interzis până în 2030
Vă amintim că, luna trecută, Comisia Europeană (CE) a prezentat un pachet de măsuri prin care se dorește îmbunătățirea sustenabilității și rezilienței sectorului pescuitului și acvaculturii din blocul comunitar.
Executivul Comunitar arată că pachetul include patru elemente, precum:
- o comunicare privind tranziţia energetică în sectorul pescuitului şi acvaculturii din UE
- un plan de acţiune privind protejarea şi refacerea ecosistemelor marine pentru un pescuit sustenabil şi rezilient
- o comunicare privind politica comună în domeniul pescuitului de astăzi şi de mâine
- un raport privind organizarea comună a pieţelor în sectorul produselor pescăreşti şi de acvacultură
În comunicat se mai arată că principalele obiective sunt:
- promovarea utilizării unor surse de energie mai curate
- reducerea dependenţei de combustibilii fosili
- micşorarea impactului sectorului asupra ecosistemelor marine
„Dorim să instituim un ”Pact pentru pescuit şi oceane,” în cadrul căruia să colaborăm cu toate părţile interesate pentru a ajunge la un pescuit sustenabil şi rezilient, pentru a proteja şi a reface ecosistemele noastre marine, pentru a face acest sector profitabil şi pentru a consolida securitatea noastră alimentară pe termen lung.
Propunem acţiuni concrete de refacere a ecosistemelor marine şi de reducere a impactului activităţilor de pescuit asupra mediului marin, răspunzând astfel şi angajamentelor asumate de UE în acordul istoric la care s-a ajuns la COP15 de la Montreal cu privire la un nou cadru mondial pentru biodiversitate.
Promovăm, de asemenea, o tranziţie energetică pentru a ajuta sectorul să îşi adapteze navele şi echipamentele, să îmbunătăţească condiţiile de muncă şi să treacă la surse de energie regenerabile, cu emisii scăzute de dioxid de carbon”, a explicat Virginijus Sinkevicius, comisarul european pentru Mediu, Oceane şi Pescuit.