Este interzis în România ca profesorii să dea meditații elevilor proprii!

Meditațiile nu sunt încurajate de către Ministerul Educației, însă acestea nu pot fi interzise, decât în cazul în care este vorba despre meditații cu proprii elevi ai unui colegiu. Aceste informații au fost oferite de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Acesta a făcut precizări importante la Podcastul Observator, cu Mădălina Iacob.

Ministrul Educației a analizat ce schimbări urmează în învăţământ, oferind date exacte despre elevii care fac meditaţii.

Sorin Cîmpeanu a arătat că meditațiile nu sunt încurajate de către Ministerul Educației, însă, la momentul actual, nu există o lege care să le interzică, decât în cazul în care este vorba despre meditațiile oferite de un profesor propriilor elevi de la clasă.

Ministerul Educației nu încurajează sistemul de meditații

„Ministerul Educației nu încurajează sistemul de meditații. Dar sistemul de meditații există în orice stat al acestei lumi. Din punct de vedere al sistemului de educație, este total nerecomandabil, chiar interzis prin lege, să faci meditații cu propriii elevi de la clasă”, a declarat acesta.

În momentul de față, Ministerul Educației nu deține atribuții de control din acest punct de vedere, „însă va exista o comisie națională de inspecție școlară care va avea ca obiectiv exact respectarea acestor reguli ce țin de deontologia profesională”, scrie observatornews.ro.

Evaluarea elevilor va fi mai obiectivă

Ministrul Educației a vorbit și despre evaluarea digitalizată, atât pentru BAC, cât și pentru evaluarea națională. Acesta susține că lucrările evaluate digital vor ajuta la corectarea mai obiectivă a lucrărilor și va aduce un beneficiu în interesul elevilor.

„Am avut anul acesta o evaluare digitalizată care a avut rezultate de excepție la nivel pilot, în două județe. Un județ pentru bac, un județ pentru Evaluarea Națională. Nu vor fi încă evaluate digital anul viitor, dar vor fi evaluate digital, în interesul elevilor. Evaluarea va fi mai obiectivă”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Acea probă scrisă ar urma sa verifice competențele de bază, atât la matematică și limba și literatura română, inclusiv gramatică, cât și la istorie și geografie. Structura ar urma să fie astfel: 40% matematică și limba română, 20% istorie și geografie, încă 30% științe, chimie, fizică, biologie și 10% socio-umane.

Sorin Cîmpeanu, date noi despre BAC

„Asta ar urma să fie proba scrisă pentru toate profilurile. Diploma de bacalaureat este un simplu pașaport pentru intrarea la facultate, nimic altceva.

Bacalaureatul trebuie sa demonstreze că ai competențe de bază, de cultură generală. Planurile sunt în lucru și urmează să intre în vigoare în septembrie, 2023”, a arătat Sorin Cîmpeanu.

Elevul va avea dreptul să aleagă o probă pentru competențe avansate, în conformitate cu specializarea sa. Planurile sunt în lucru și urmează sa intre în vigoare în septembrie 2023.