În regiunea Andaluzia, Curtea Supremă a Spaniei a interzis o măsură anunțată de guvernul local. Potrivit acesteia, restaurantele, barurile și cluburile de noapte să ceară clienților certificatul de sănătate pentru a le permite accesul. Judecătorii au decis că măsura încalcă viața privată și este discriminatorie.
Măsurile sanitare cum ar fi condiționarea accesului în restaurante, baruri și cluburi de noapte de prezentarea unui certificat de sănătate, pot fi impuse în regiunie autonome ale Spaniei.
Guvernul din regiunea Andaluzia a decis introducerea măsurilor
Deși Guvernul din regiunea Andaluzia a decis introducerea acestei măsuri, Curtea Superioară de Justiție din Andaluzia a interzis-o.
Instanța din Andaluzia susține că prezentarea unui astfel de certificat este împotriva protejării vieții private și discriminatorie. Curtea Supremă a Spaniei a confirmat decizia instanței regionale, argumentând că măsura este disproporționată față de situația epidemiologică.
Și Curtea Superioară din Insulele Canare a interzis o măsură similară, cu argumentul că o astfel de cerință înseamnă „segregarea” oamenilor care au decis „în mod legal” să nu se vaccineze. De asemenea, cererea de a prezenta un certificat ar obliga oamenii să facă teste, ceea ce constituie o „povară economică”.
Industria Horeca, afectată de pandemie
Industria Horeca a fost afectată de pandemie. În România, peste 90% din companiile din domeniu au un grad de îndatorare de peste 90%. Șapte din zece companii au ajuns să prezinte un grad ridicat de insolvenţă, în 2020, a declarat, într-o conferinţă de presă, analistul financiar Iancu Guda.
Potrivit ministrului Sănătăţii, Ioana Mihăilă, există discuţii între reprezentanţii MS, cei ai Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi specialiştii INSP privind accesul pe baza certificatului COVID în spaţiile închise aglomerate, în cazul în care numărul infectărilor va creşte semnificativ şi paturile din spitale „vor începe să se umple”.
Mihăilă a afirmat că o „variantă de lucru” este ca în restaurante sau în baruri, accesul să se facă pe baza certificatului, fie a celui european, fie a celui de vaccinare.
„O altă variantă de lucru este ca în restaurante sau în baruri, unde riscul de transmitere, nepurtând mască, este unul destul de mare, accesul să se facă pe baza certificatului, fie a celui european, fie a celui de vaccinare, dar aceste discuţii vor fi concretizate în momentul în care incidenţa creşte”, a spus ea. Însă, o astfel de cerere pentru clienți ar înseamna condamnarea la moarte a industriei, declară patronii de restaurante