Tot mai mulți români apelează la centrale termice, însă potrivit ultimelor informații, în România se montează ilegal, de două decenii, astfel de centrale termice de apartament. Deși este mai ieftin și benefic din punct de vedere financiar pentru consumator, experții susțin că în majoritatea cazurilor nu există coşuri lungi, de evacuare a gazelor, până deasupra blocului, așa cum ar trebui, conform normelor în vigoare.
De menționat este faptul că, în ultimii 20 de ani, pe harta încălzirii din România, numărul locuinţelor şi gospodăriilor racordate la sistemul centralizat s-a înjumătăţit. În mod normal, cei care vor o centrală individuală, pe gaz, caută o firmă specializată care le întocmeşte un proiect, avizat de un verificator atestat de ANRE. Cu proiectul autorizat, firma respectivă execută instalaţia, care conţine şi un horn, care pleacă din centrală şi iese din locuinţa pe la bucătărie.
Totuși, legislaţia poate fi încălcată în cazul acestor proiecte, susţine inginerul de instalaţii Dumitru Chisăliţă, pentru Pro Tv, care este şi expert judiciar. El este de multe ori chemat să investigheze atunci când au loc explozii la centrale sau sunt cazuri de asfixiere din cauza scurgerilor de gaze.
Anunț major pentru cei care au centrale termice
Potrivit specialistului, în România nu se respectă un ordin al Ministerului Sănătăţii din 2001 şi o ordonanţă a Ministerului Dezvoltării, din 2002. Mai exact, cele două ordine menționate prevăd că evacuarea gazelor arse trebuie făcută “printr-un coş colector vertical, a cărui înălţime să depăşească blocul”. În majoritatea cazurilor însă, la centrale se montează un horn mic, deasupra fiecărei locuinţe, sub semnătura unui proiectant şi a verificatorului de proiect.
De cealaltă parte însă, clădirile mai vechi sunt înţesate de astfel de hornuri, mai ales în Capitală, unde locatarii s-au debranşat masiv. Problema pare mai uşor de rezolvat la clădirile noi, acolo unde coşurile pot fi integrate din faza de proiectare.
Inginerul Ioan Căldare a venit și el cu o serie de precizări. El se ocupă de verificarea de proiecte și recunoaşte că mulţi dintre colegii săi ignora legislaţia, ghidându-se doar după normativele de instalaţii, nu şi după cele de sănătate.
“Trebuie să existe acest coș înalt, deasupra de bloc, prin umiditate se afectează şi faţadele clădirilor”, a spus acesta.
Decanul Facultăţii de Instalaţii din Capitală îi liniștește însă pe cei cu centrale termice. Potrivit acestuia, nu există riscul unor explozii, atunci când coşul de evacuare este scurt, însă rămâne problema de mediu. Mai exact, este vorba despre dioxidul de carbon emanat, care poate contribui la poluarea urbană, dacă centralele nu sunt verificate periodisc, adică din 2 în 2 ani şi o revizie mare, la fiecare 10 ani.