UPDATE
Comitetul Național pentru Situații de Urgență, a aprobat în ședința de astăzi, 27 noiembrie 2021, Hotărârea numărul 107. Modificările aduse prin această hotărâre sunt introducerea în zona roșie a mai multor state, dar și introducerea de noi restricții pentru personele care se întorc din ele.
Mai exact, CNSU anunță următoarele modificări:
1)actualizarea listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat în sensul introducerii statelor Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe în zona roșie;
2)modificarea HCNSU 43 din 01.07.2021 prin introducerea unei excepții în sensul instituirii măsurii carantinei pentru o perioadă de 14 zile, pentru toate persoanele cetățeni români, cetățeni din țările Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European sau Confederația Elvețiană, care sosesc în România din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe, astfel:
a) la domiciliu sau la locația declarată, dacă există posibilitatea delimitării față de ceilalți membrii ai familiei sau față de cei cu care locuiesc;
b) în spații special destinate, puse la dispoziție de autoritățile administrației publice locale, conform prevederilor legale în vigoare.
3) interzicerea accesului pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini și apatrizi, definiți potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările și completările ulterioare, care sosesc din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe.
Anunțul făcut de Alexandru Rafila
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila și șeful DSU, Raed Arafat anunță că și România impune măsuri drastice în contextul temerilor față de noua tulpină a coronavirusului descoperită în Africa de Sud. Ministrul Sănătății a explicat că în urma alertelor de la OMS și din partea Centrului european de control al bolilor, CNSU a adoptat o Hotărâre cu privire la o serie de restricții drastice.
„Având în vedere alertele de la OMS și de la Centrul european de control al bolilor, în mod normal și România s-a adaptat măsurilor care au fost recomandate de către aceste instituții. În momentul de față a fost adoptată o Hotărâre CNSU (…) care aliniază și România la măsurile deja luate în mai multe state europene care limitează sau chiar interzic călătoriile în și dinspre această zonă afectată”, a transmis la Guvern ministrul Alexandru Rafila.
Mai exact, conform hotărârii adoptate de CNSU, persoanele care vin din Africa de Sud vor fi carantinate pentru o perioadă de 14 zile, însă dacă efectuează un test negativ după 10 zile pot părăsi carantina. Totodată, ministrul a mai adăugat că vaccinarea rămâne foarte importantă având în vedere situația îngrjorătoare din momentul de față.
„Călătorii români care vin din zona respectivă vor fi carantinați timp de 14 zile, iar în prezența unui test negativ la 10 zile pot ieși din carantină. Totuși, trebuie să spunem foarte clar, lucrul acesta l-am discutat împreună cu domnul premier Ciucă, (…) că măsurile de vaccinare și de sănătate publică sunt recomandate cu tărie de către toate organismele internaționale și în continuare vaccinarea este soluția care se consideră în acest moment oportună. Populația trebuie să țină cont de acest lucru pentru că nu știm încă cum va evolua această nouă tulpină”, a adăugat Rafila.
Măsurile anunțate de Raed Arafat
La rândul său, șeful DSU, Raed Arafat a anunțat intrarea în zona roșie a mai multor țări, decizia urmând să intre în vigoare de astăzi, sâmbătă, 27 noiembrie, odată cu publicarea în Monitorul Oficial.
„Se introduc în zona roşie statele Botswana, Eswatini, Mozambic, Namibia, Africa de Sud şi Zimbabwe, începând de astăzi. Hotărârea urmează să fie publicată în Monitorul Oficial. Persoanele care vin din țările mentionate mai sus vor intra în carantină timp de 14 zile. Totodată, se instituie obligativitatea testării RT PCR la sosirea în România precum și în ziua a opta.
În cazul unui rezultat negativ, acestea pot ieși din carantină începând cu ziua a 10-a. Dacă nu se testează în ziua a8-a atunci rămân în carantină timp de 14 zile”, a spus Arafat.
Interzis pe teritoriul României
Secretarul de stat în MAI a precizat şi că se interzice accesul pe teritoriul României prin punctele de trecere a frontierei de stat a cetăţenilor străini sau apatrizilor, definiţi conform OUG 194/2002 privind regimul străinilor în România, care sosesc din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud şi Zimbabwe.
Arafat a arătat că aceste măsuri au fost adoptate prin hotărâre de CNSU, iar hotărârea a fost semnată de premierul Nicolae Ciucă.
Şeful DSU a precizat că recomandarea este ca vizitele în aceste zone să fie limitate.
„Există riscul să apară decizii care să îngreuneze revenirea în ţară a persoanelor plecate sau care să creeze alte probleme pe mecanismul de transport şi revenire în ţară dacă pleacă cu chartere sau dacă pleacă cu diferite mijloace de transport”, a mai spus Arafat.
De menționat este faptul că pe lângă România, țări precum Franța, SUA, Cehia, dar și Marea Britanie și-au închis granițele pentru cei care vin din Africa de Sud.
În acest context, Guvernul african și-a exprimat regretul pentru închiderea a numeroase frontiere pentru cetăţenii şi turiştii săi, afirmând că detectarea noii variante a coronavirusului, Omicron, datorată excelenţei echipelor ştiinţifice ale ţării, nu ar trebui să ducă la o astfel de „pedeapsă”.
„Această recentă serie de interdicţii de călătorie înseamnă a pedepsi Africa de Sud pentru capacitatea avansată de secvenţiere genomică şi de detectare mai rapidă a noilor variante. Excelenţa ştiinţifică trebuie salutată, nu pedepsită”, transmite guvernul într-un comunicat, la două zile după anunţul privind această descoperire.