Acest medicament anti-COVID poate fi periculos. Vești proaste pentru cei care îl folosesc
Tot mai mute voci avertizează că utilizarea medicamentului Ivermectina în tratamentul Covid reprezintă un risc. Studiile despre acest tratament „minune” sunt inconsistente, iar efectele secundare sunt numeroase.
Spitalul Westmead din Australia a tratat recent un pacient care se simțea foerte rău după ce a luat Ivermectină în cantități mari pentru a se trata de COVID-19, potrivit Sciencealert.
Pacientul avea diaree și vărsături, după ce a luat acest medicament care este de obicei utilizat pentru tratarea paraziților la animale.
Pacientul a fost tratat, dar autoritățile sanitare sunt îngrijorate de numărul mare de persoane care iau Ivermectină.
Alte efecte secundare cunoscute ale Ivermectinei variază de la reacții ușoare la cele care pun viața în pericol, inclusiv convulsii și comă.
Ivermectina are uz predominant veterinar, dar anumite varietăți ale medicamentului sunt prescrise pentru combaterea viermilor intestinali la oameni.
Până în prezent, nu există dovezi clinice privind tratarea sau prevenirea COVID-19 cu ajutorul Ivermectinei. De asemenea, există un consens la nivelul experților că oamenii nu ar trebui să ia Ivermectină.
Ivermectina nu este 100% sigură
Organizațiile care s-au pronunțat împotriva acesteia sunt: Organizația Mondială a Sănătății, COVID-19 Australia Clinical Evidence Taskforce și NPS Medicinewise, Agenția pentru Alimente și Medicamente din SUA. În ciuda acestui fapt, farmaciștii au raportat o cerere crescută de Ivermectină.
Ca și alte medicamente, ivermectina nu este 100% sigură. Are posibile efecte secundare dăunătoare și este necesară aprobarea unui medic pentru a decide dacă Ivermectina este sigură pentru fiecare pacient.
Un recent studiu israelian afirmă însă că Ivermectina ar putea reduce drastic transmiterea Coronavirusului.
Diaree, greață, amețeli și somnolență, efecte asupra sistemului nervos
Deocamdată, se știe foarte puțin despre efciența medicamentului asupra oamenilor, iar puținul care se știe provine în principal din utilizarea sa la animale.
Când este luat în doza recomandată, medicamentul este în general bine tolerat. Dar se știe că ivermectina provoacă efecte secundare ușoare, cum ar fi diaree, greață, amețeli și somnolență. Efectele secundare mai puțin frecvente, dar grave, includ erupții cutanate severe și efecte asupra sistemului nervos (tremur, confuzie și somnolență).
Sursă foto: Dreamstime