Anumite mâncăruri se consumă doar după ce sunt preparate. Ele nu trebuie încălzite la microunde. Pe lângă faptul că își modifică gustul, acestea devin toxice și ne pot distruge stomacul.

Orezul spre exemplu poate reține spori de bacterii dăunătoare. Acestea pot supraviețui gătitului inițal. Mai exact, în cazul în care orezul nu este depozitat la o temperatură corectă, aceștia vor înmulți și multiplica și pot cauza probleme de digestie, precum diaree sau voma.

Totodată, chiar dacă este reîncălzit, orezul nu ajută, iar porii supraviețuiesc. Se recomandă ca acesta să fie consumat imediat după ce este gătit fără să stea la temperatura camerei mai mult de o oră.

O a doua categorie de mâncare care devine periculoasă atunci când este reîncălzită sunt ciupercile. Lipidele, fosfatidele şi uleiurile esenţiale pe care ciupercile le conțin pot deveni otravă pentru intestine atunci când sunt reîncălzite.

Astfel, se recomandă mâncatul ciupercilor în formă proaspătă sau imediat după preparare, pentru a obţine maximum de beneficii.

Încălzirea uleiului vegetal este și ea periculoasă pentru inimă și poate duce la atac cerebral, iar în cele mi grave cazuri și la cancer. Cercetătorii au descoperit că încălzirea uleiurilor polinesaturate poate duce la eliberarea unei componențe chimice ce provoacă boli grave.

Mâncărurile care devin periculoase după încălzire

Legumele trebuie să fie și ele consumate fie proaspete, fie imediat după ce au fost gătite. Mai exact, acestea nu trebuie să fie păstrate mai mult de 12 ore la temperatura camerei după ce sunt gătite. O altă opțiune este congelarea acestora și consumul lor după.

În acestă categorie se încadrează salata, spanacul, țelina și sfecla, care conțin nitrați în cantități mari. Când aceștia sunt lăsați temperatura camerei se tranformă în nitriți, substanțe relaționate cu boli de sânge la copii, dureri de cap, oboseală și atacuri cerebrale.

Carnea trebuie încălzită la o temperatură sigură pentru a evita eventualele probleme. Pentru pui, carne de vită și carne de porc, aceasta este de 73 ° Celsius. Se recomandă evitarea reîncălzirii cărnii de curcan sau a unui pui întreg umplut, în contextul în care umplutura poate să nu se încălzească suficient pentru a ucide bacteriile.

Cartofii pot deveni și ei periculoși. Aceștia pot dezvolta toxne când sunt încălziți pentru a doua oară. Mai exact, temperaturile ridicate favorizează creșterea bacteriei care produce botulism și care se găsește frecvent în cartofi. Este recomandat ca aceștia să fie mai degrabă consumați reci.