Peste 50 de oameni din Târgoviște au fost amendați cu suma de 12.400 de lei, în total, după ce au fost prinși de polițiștii locali pe când scuipau coji de semințe pe jos sau consumau alcool pe stradă. Polițiștii anunță că raziile pentru depistarea celor ce aruncă gunoaie pe domeniul public vor continua și în perioada următoare. Ce pedespe riscă cei care nu respectă legea?
53 de oameni din Târgoviște au fost prinși de polițiștii locali pe când scuipau coji de semințe pe jos, sau consumau alcool pe stradă, și au fost amendați cu suma de 12.400 de lei, în total.
Alți 7 oameni au fost sancționați cu avertisment. Mai mult, agenții le-au oferit mături și fărașe unora dintre făptași, și le-au cerut să măture străzile și locurile de joacă pe care le murdăriseră. Tinerii au recunoscut că această sancțiune a fost chiar mai dură decât amenda,potrivit PRO TV.
Polițiștii anunță că raziile pentru depistarea celor ce aruncă gunoaie pe domeniul public vor continua și în perioada următoare.
Aceste fapte constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei, pentru persoanele fizice, şi de la 20.000 lei la 40.000 lei, pentru persoanele juridice.
Ce spune legea?
Abandonarea deșeurilor este interzisă și pedepsită, potrivit Legii 211/2011, principala lege cu privire la gestionarea deșeurilor, cu modificările și completările ulterioare. Legea stabileşte măsurile necesare pentru protecţia mediului şi a sănătăţii populaţiei, prin prevenirea sau reducerea efectelor adverse determinate de generarea şi gestionarea deşeurilor şi prin reducerea efectelor generale ale folosirii resurselor şi creşterea eficienţei folosirii acestora.
Mai precis, legea spune că abandonarea deșeurilor se pedepsește cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei, pentru persoanele fizice și de la 20.000 lei la 40.000 lei, pentru persoanele juridice. În plus, cei care aruncă deșeuri ilegal sunt obligați prin lege să curețe zona și să plătească, pe lângă amendă, costurile de eliminare a gunoaielor prin societăți specializate.
Potrivit legii 211/2011, România trebuia să aibă colectare separată de minim 50% până în decembrie 2020, iar primăriile sunt obligate să pună la dispoziție infrastructură pentru această colectare separată. În caz contrar, primăriile pot fi amendate de Garda de Mediu, iar procedurile de infringement pot fi deschise împotriva României, cu amenzi semnificative.
Cu toate acestea, în 2020 România reușește să recicleze doar 14%, potrivit datelor oficiale (București 8%).