Potrivit ultimelor informații, un tânăr a abandonat patru pui de pisică pe un câmp din județul Timiș. După ce oamenii legi au studiat imaginile surprinse de camerele de supraveghere din zonă, aceștia au putut să îl identifice.
În final, tânărul s-a ales cu o amendă de 1.000 de lei. De cealaltă parte, părinții săi s-au mobilizat și au preluat pisoii, care acum au ajuns la adăpost alături de mama lor.
De menționat este faptul că legea este una destul de strictă, atât pentru posesorii de animale cât și pentru persoanele care le abuzează. Asadar, Legea 205/2004 privind protectia animalelor republicata (Republicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 320 din 30 aprilie 2014) spune urmatoarele:
Art. 2
In sensul prezentei legi, prin detinator de animale se intelege proprietarul, persoana care detine cu orice titlu valabil, precum si orice persoana fizica sau juridica in ingrijirea careia se afla animalul.
Art. 5
(1) Detinatorii de animale au obligatia de a asigura acestora, in functie de nevoile etologice, specie, rasa, sex, varsta si categorie de productie, urmatoarele:
a) un adapost corespunzator;
b) hrana si apa suficiente;
c) posibilitatea de miscare suficienta;
d) ingrijire si atentie;
e) asistenta medicala.
(2) Detinatorilor de animale le este interzis sa aplice rele tratamente si cruzimi.
Abandonul animalelor, strict interzis
În ceea ce privește abandonul animalelor, conform legii, abandonarea si/sau alungarea unui animal a carui existenta depinde de ingrijirea omului este strict interzisă.
Același lucru este valabil și pentru maltratarea animalelor, sau despărțirea puilor de mama pana la varsta de minimum opt saptamani de viață.
De menționat este faptul că, potrivit legii, abandonul constă în lasarea unui animal aflat în proprietatea și îngrijirea omului, pe domeniul public, fără hrana, adăpost si tratament medical. Legea mai spune că aceste contravenții se sancționează cu amenzi care pornesc de la 1.000 până la 3.000 de lei.
Legea, dar și sancțiunile care sunt aplicate pot fi accesate AICI.