Sticlele nu pot fi reciclate, chiar dacă magazinul alimentar este deschis
Sticlele nu pot fi reciclate. Chiar dacă automatele de colectare a deșeurilor sunt disponibile non-stop, restricțiile impuse de legislația referitoare la liniștea publică limitează folosirea lor în anumite intervale orare. Conform Hotărârii de Guvern nr. 1074/2021, românii pot restitui ambalajul SGR în cadrul oricărui punct de returnare, indiferent de locul din care a fost achiziționat produsul ambalat, fără a avea nevoie de bonul fiscal pentru a-și recupera garanția.
Toți comercianții înscriși în programul SGR sunt obligați să afișeze în cadrul structurilor de vânzare adresa și programul de funcționare ale punctului de returnare operat de comerciant, indiferent dacă preluarea ambalajelor se face prin intermediul unui dispozitiv RVM, ori direct de către comercianți.
Unii oameni cred că preluarea ambalajelor de către RVM-uri nu este condiționată de programul de lucru al comerciantului. Totuși, realitatea este complet alta. Reciclarea ambalajelor nu este posibilă la orice oră din zi sau din noapte deoarece, în anumite intervale orare, se aplică prevederile Legii nr. 61/1991, referitoare la liniștea publică.
Conform acestei norme, producerea de zgomot este interzisă în timpul nopții și al prânzului. Mai exact, tulburarea liniștii locatarilor între orele 22:00-8:00 și 13:00-14:00 de către orice persoană este interzisă prin lege. RVM-urile produc destul de mult zgomot, de aceea, ele nu pot fi folosite în timpul programului de liniște.
În primele șase luni ale anului 2024, au fost reciclate 29.000 de tone de ambalaje
În primele șase luni ale anului 2024, au fost reciclate 29.000 de tone de ambalaje SGR, adică circa 85% din cantitatea de ambalaje returnate și colectate de consumatorii români. Aproximativ 90% au fost trimise către operatori locali, conform principiului bottle-to-bottle. A fost asigurată astfel că materia primă secundară ajunge în același tip de produs din care a provenit.
SGR este un proiect național cu un impact semnificativ asupra întregului lanț de colectare. În primele șase luni de la implementarea sa, SGR a înregistrat progrese constante. Producătorii au pus pe piață 152.000 de tone de ambalaje. 34.000 de tone au fost colectate până la sfârșitul lunii mai.
În prezent, circa 2.000 de curse zilnice sunt realizate de cele 600 de mijloace de transport implicate în procesul zilnic de colectare a ambalajelor SGR. Aproximativ 85% din cantitatea de ambalaje colectată a fost deja trimisă către unități de colectare.