Anunț major pentru toți angajații din România. Lege s-a schimbat și intră în vigoare chiar de astăzi. Ce vor putea face de acum salariații din România și ce noi modificări vor fi aplicate?
Angajații români trebuie să știe că începând de astăzi, atunci când vor negocia, încheia sau vor face modificări ale contractului de muncă, ei vor putea fi asistați de avocați și de experți în legislația muncii, conform unei legi de modificare a Codului muncii.
Acest lucru se întâmplă în contextul în care, până acum, Codul muncii prevedea că angajații putea fi însoțiți de terți, dar nu se specifica exact calitatea profesională a acestora.
Legea nr. 213/2020, care aduce anumite modificări Codului muncii a apărut în Monitorul Oficial nr. 893, în data de 30 septembrie, însă a intrat în vigoare abia astăzi.
Astfel, una dintre modificările importante prevede ca viitorul angajat va putea alege să fie însoțit de un avocat, de un expert în legislația muncii sau de către un mediator specializat în legislația muncii, atunci când negociază, încheie sau are loc o modificare a contractului individual de muncă. De asemenea, va putea să îl însoțescă pe angajat, în situațiile menționate, chiar și un reprezentant al sindicatului al cărui membru este salariatul.
„La negocierea, încheierea sau modificarea contractului individual de muncă ori pe durata concilierii unui conflict individual de muncă, oricare dintre părți poate fi asistată de către un consultant extern specializat în legislația muncii sau de către un reprezentant al sindicatului al cărui membru este, conform propriei opțiuni”, este prevăzut în Legea nr. 213/2020.
Ce prevedea legea veche
Până la noile modificări aduse, Codul muncii prevedea că cele două părți puteau fi însoțite de terțe persoane, însă nu specifica exact cine puteau fi acele persoane și ce calitate profesională puteau avea.
Totodată, Legea nr. 213/2020 mai prevede că părțile pot încheia un contract de confidențialitate oricând pe parcursul desfășurării contractului de muncă, nu doar înainte de a-l încheia, așa cum prevedea Codul muncii până în prezent. Contractul de confidențialitate ar putea fi necesar mai ales în cazul unei cercetări disciplinare.
„Informațiile furnizate pe durata cercetării disciplinare ar putea conține date sensibile care fac referire la persoane, date care ar trebui protejate în conformitate cu Regulamentul UE 2016/679 privind protecția datelor cu caracter personal. În acest sens, este necesară existența unui contract de confidențialitate cu privire la informațiile furnizate pe toată durata cercetării disciplinare”, scriau inițiatorii proiectului ce a devenit Legea nr. 213/2020, în expunerea de motive.
De menționat este faptul că o altă modificare introdusă de Legea nr. 213/2020 este adăugarea procedurii de conciliere în cazul unui conflict individual de muncă. Astfel, în cazul unei astfel de proceduri, salariatul va putea fi, de asemneea, însoțit de un avocat sau de un expert în legislația muncii.