Legea prevede că proprietarii sau deţinătorii de terenuri vor desfăşura periodic lucrări de întreţinere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare şi alte lucrări specifice în scopul distrugerii buruienii şi prevenirii răspândirii acesteia. Cei care nu îndeplinesc această obligație vor primi un avertisment scris care va conține un termen de conformare, care dacă nu e respectat, va fi urmat de sancțiune. Amenzile sunt de la 750 lei la 5000 lei pentru persoane fizice şi de la 5.000 lei la 20.000 lei pentru persoane juridice.
Verificarea, constatarea şi sesizarea nerespectării de către deţinătorii de teren a dispoziţiilor legale se face de către o comisie mixta formata din specialişti din Comisariatele judeţene ale Gărzii naţionale de Mediu, Directiile pentru agricultură județene, Directiile judetene de sănătate publică şi reprezentanți ai autorității publice locale.
Ambrozia este o buruiană invazivă care crește pe marginea drumurilor, pe ogoare, pe spaţiile verzi, dar şi în curţile caselor sau în parcuri, ruini și locuri lăsate în paragina. Înflorește în august-septembrie. Polenul acestei plante, purtat de vânt, provoacă rinită alergică, conjunctivită alergică, astm, dermatită de contact, în special la sfârșitul verii – începutul toamnei. O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăunţe de polen şi până la 30.000 de seminţe, care îşi păstrează calităţile germinative timp de 40 de ani. Ambrozia este cea mai alergenică plantă din România și unii ajung chiar la urgențe din cauza ei. Specialiştii spun că, mai devreme sau mai târziu, toate persoanele expuse zilnic la acest gen de polen vor ajunge alergice.
Prin adoptarea acestei legi, România ajunge în rândul majorității țărilor europene care au o lege specifică pentru stârpirea ambroziei și luptă de mai mulți ani pentru combaterea acestei plante dăunătoare sănătății.