Varianta Omicron a fost depistată în Africa de Sud, iar în mai puțin de o lună de zile s-a extins deja în peste 70 de țări, inclusiv în România. În contextul îngrijorărilor generate de noua variantă a virusului, autoritățile impun restricții din ce în ce mai severe.
Italia se teme de noul val de infectări generate de varianta Omicron. În acest context, Guvernul ia în considerare să impună un nou set de măsuri, chiar în perioada sărbătorilor de iarnă, scrie Reuters.
În urma unei întâlniri cu mai mulți miniștri, premierul Mario Draghi ia în calcul ca de pe data de 23 decembrie să impună măsuri mai drastice atât pentru vaccinați cât și pentru nevaccinați. Printre acestea se numără și obligaţia celor vaccinaţi de a prezenta un test negativ pentru a putea merge în locurile aglomerate, inclusiv discoteci şi stadioane, a informat cotidianul Corriere della Sera.
Totodată, printre măsurile discutate de Guvernul italian se numără și teste negative pentru a intra în cinematografe şi teatre, dar și purtarea măştilor în aer liber.
De menționat este faptul că regulile actuale prevăd că persoanele care s-au vaccinat sau s-au recuperat recent după boală au acces gratuit în interiorul barurilor şi restaurantelor, muzeelor, cinematografelor, cluburilor şi la evenimente sportive.
„Unele măsuri, cum ar fi obligativitatea purtării măştilor chiar şi în aer liber, ar putea fi luate în curând”, a declarat pentru ziar Franco Locatelli, unul dintre principalii consilieri ştiinţifici ai guvernului.
Italia pregătește măsuri drastice
În același timp, sursa citată mai precizează că deși până acum în Italia vaccinarea este obligatorie pentru lucrătorii din domeniul sănătăţii, personalul şcolilor, poliţie şi armată, această măsură ar putea să devină obligatorie și pentru toţi lucrătorii din ianuarie.
În ceea ce privește evoluția noii tulpini a virusului, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Sănătate (ISS), varinta Omicron a depășit estimările specialiștilor. În nordul și sudul țării au fost identificate până în prezent 84 de infectări.
Amintim faptul că Italia a fost una dintre cele mai grav afectate țări de pandemia de coronavirus, iar situația este încă sumbră. În ultimele săptămâni, țara a înregistrat o creştere a numărului de noi infecţii şi decese. Pe de altă parte, numărul zilnic de cazuri rămâne cu mult sub alte ţări europene, cum ar fi Marea Britanie şi Germania.
Totodată, trebuie menționat și faptul că, la începutul acestei săptămâni, Roma a prelungit starea de urgenţă Covid-19 până la 31 martie şi a decis că toţi vizitatorii din ţările UE trebuie să facă un test înainte de plecare.