Toți românii care au permis de conducere sunt obligați prin lege să și-l reînnoiască
Persoanele care dețin un permis de conducere, indiferent de categoria înscrisă în document, sub obligați prin lege să îl reînnoiască imediat cum expiră, altfel riscă să fie sancționați cu amenzi usturătoare.
În funcție de categoria înscrisă pe document, valabilitatea permisului de conducere poate fi de cinci ani sau de zece ani. De exemplu, permisele de conducere eliberate pentru categoriile C1, C1E, C, CE, D1, D, DE, Tr, Tb și Tv au o valabilitate de cinci ani, iar permisele de conducere eliberate pentru categoriile AM, A1, A2, A, B, B1 și BE au o valabilitate de zece ani.
Perioada de valabilitate a permisului auto începe din ziua în care a fost eliberat de către Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).
Din fericire, atunci când trebuie să vă reînnoiți permisul de conducere, nu trebuie să susțineți un alt examen auto, ci doar să faceți un control medical potrivit procedurii stabilite de către Ministerul Afacerilor Interne (MAI). În plus, puteți să vă reînnoiți documentul înainte de a expira, însă trebuie să faceți mai întâi acea vizită medicală.
Ce trebuie să faci când vrei să îți preschimbi permisul de conducere?
De asemenea, șoferii sunt obligați prin lege să își preschimbe permisul auto atunci când datele din vechiul document nu mai coincid cu datele actuale. De exemplu, când îți schimbi numele de familie după căsătorie.
Acești șoferi trebuie să știe că vor avea nevoie de cererea specială pe care trebuie să o depună la ghișeul de schimbare al permiselor auto. Au nevoie și de cartea de identitate în original și copie.
În rândurile următoare aveți lista cu toate documentele de care aveți nevoie când vreți să vă preschimbați permisului de conducere:
- cererea specială;
- cartea de identitate în original și copie;
- dovada plății taxei pentru preschimbarea permisului de conducere, a cărei valoare este de 89 de lei;
- permisul de conducere vechi, în original;
- fișa medicală pentru schimbare permis auto, document emis de către o instituție medicală autorizată în original din care să reiasă că este apt din punct de vedere medical să conducă autovehicule;