E obligatoriu în România de la 1 august! Comisia Europeană a dat ordin

Sursă: Dreamstime

E obligatoriu în România! Comisia Europeană a venit cu noi măsuri pentru reducerea cererii de gaze naturale din Federația Rusă. Potrivit instituției europene, întregul continent trebuie să treacă peste această iarnă luând în considerare că Vladimir Putin a oprit complet robinetul.

E obligatoriu în România de la 1 august! Comisia Europeană a dat ordin

Europa se pregătește pentru scenariul în care președintele rus Vladimir Putin va întrerupe complet livrările de gaze către bătrânul continent, spune președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

În context, Comisia Europeană a venit cu un nou Regulament al Consiliului privind măsurile coordonate de reducere a cererii de gaze, pe baza articolului 122 din Tratat. Acesta prevede ca toate statele membre, printre care se numără și România, să reducă cererea de gaze cu 15 procente în perioada 1 august 2022 – 31 martie 2023.

Pe de altă parte, Ursula von der Leyen spune că Federația Rusă folosește energia pe post de armă și că șantajează Europa cu aceasta.

„De aceea, oricare eventualitate, fie că vorbim despre o reducere totală sau parțială a reducerii de gaze rusești, Europa are nevoie să se pregătească. Nu începem de la zero și acesta este un avantaj.

Deja am făcut foarte multe pentru a ne reduce dependența de combustibilii fosili rusești. Am creat un depozit central care în acest moment este plin în capacitate de 64%. Am setat o platformă pentru achizii comune la nivelul UE și am propus planul Power EU.

Are o componentă de aprovizionare din alte surse în afară de Rusia. Al doilea pilon este reducerea cererii per ansamblu în ceea ce privește consumul de gaze. În ceea ce privește primul pilon, aprovizionarea cu gaze din alte surse în afară de Rusia a crescut în mod impresionant din ianuarie anula cesta, cu 35 de puncte. Țineți minte că a existat acel acord cu SUA în ceea ce privește aprovizionarea cu gaz lichefiat.

Am vorbit cu liderii din Algeria, din Egipt, s-a semnat un memorandum pentru creșterea aprovizionării cu Azerbaidjanul și am lucrat foarte mult pentru a crește sursele de energie verde, pentru că aceasta este energia viitorului șieste energia de care avem nevoie. În afară de faptul că este o energie curată, este o energie pe care o obținem pe plan local și ne face independenți”, spune președintele Comisiei Europene.

Europa a reușit să înlocuiască o parte din combustibilii fosili

Ursula von der Leyen a mai spus că nivelurile de energie au crescut cu 20 de gigawați, de la începutul anului. Făcând o paralelă cu nivelul de gaz, președintele Comisiei Europene spune că Europa a reușit să înlocuiască o parte din combustibilii fosili.

Aceasta a mai spus că Europa nu o ia de la zeo în ceea ce privește economisirea energiei, subliniind că există posibilitatea ca Rusia să oprească complet livrările de gaze.

„Statele fac deja foarte multe în acest sens. Avem 11 state membre care au lansat avertismente în legătură cu consumul de gaze, iar al 12-lea stat membru este la nivel de alertă. Știm că trebuie să ne pregătim pentru mai multe. Pregătirea nu este suficientă. Trebuie să adresăm și se întâmplă pentru prima dată acest lucru, să adresăm problema securității energetice la nivel european.

Trebuie să fim proactivi și să ne pregătim pentru o potențială întrerupere totală a aprovizionării cu gaz rusesc. Iar acest scenariu este foarte posibil. Am văzut ce s-a întâmplat în trecut. Știm foarte clar că Rusia calculează în mod clar, încearcă să pună presiune asupra noastră prin reducerea de gaze.

Este un scenariu posibil să ne așteptăm la o întrerupere totală a gazului rusesc, ceea ce ar afecta întreaga UE. O criză a gazelor pe piața unică a UE va afecta fiecare stat membru UE”, a mai spus președintele CE.

Europa trebuie să treacă peste această iarnă luând în considerare cel mai negru scenariu

Președintele Comisiei Europene a mai spus că Europa trebuie să treacă peste această iarnă luând în considerare faptul că Federația Rusă va opri definitiv robinetul.

„Trebuie să ne umplem depozitele cât mai repede și ca să facem asta trebuie să reducem consumul de gaze. Știu că este mult de cerut pentru toate statele europene, dar este un pas necesat pentru a ne proteja. Astăzi propunem un instrument de urgență pe baza art. 122, cu două obiective.

Unul este ca fiecare stat membru să își reducă consumul de gaze, iar la doilea obiectiv este să punem la dispoziție o plasă de sigurnață pentru toate statele membre. În cazul în care există această reducere a gazului, vom lansa o alertă la nivelul UE: cerem statelor membre să reducă cu 15% consumul de gaze”, a declarat aceasta.