Se aplică de la 1 august. Anunțul momentului în Europa
Comisia Europeană a propus săptămâna trecută ca statele membre UE să-și reducă consumul de gaze naturale cu 15% din august până în martie. Chiar dacă ținta ar fi voluntară, autoritățile europene ar putea să o facă obligatorie, în caz de urgență.
Totuși, planul UE s-a confruntat cu rezistență din partea mai multor țări. În acest context, diplomații au discutat luni, 25 iulie, o propunere revizuită, înainte ca miniștrii de energie să încerce marţi să ajungă la un acord.
Propunerea ar menţine ţinta voluntară pentru toate ţările de a reduce consumul de gaze, însă va oferi o serie de scutiri de la ţinta obligatorie, conform informațiilor transmise de reuters.com
„Toată lumea trebuie să contribuie în măsura în care este posibil”, a declarat un înalt diplomat al UE, punctând că cea mai recentă propunere ar trebui să acopere deficitul unei cereri de gaze de 45 de miliarde de metri cubi, care, potrivit operatorilor de reţele de gaze din Europa, ar fi provocat de o întrerupere a livrărilor Rusiei în această iarnă.
Amintim că țările UE şi-au redus până în momentul de față consumul combinat de gaze cu doar 5%, în ciuda lunilor de creştere a preţurilor şi a ofertei reduse din Rusia, scrie sursa menționată.
Cea mai recentă propunere ar scuti de la obligativitatea reducerii consumului de gaze ţările fără legături la reţelele de gaze ale UE, cum ar fi ţările insulare Irlanda şi Malta. Statele cu volume mari de gaze stocate s-ar putea confrunta cu ţinte mai mici, la fel ca şi statele care exportă gaze către alte ţări, inclusiv Spania, care nu se bazează pe Rusia pentru gaze şi a criticat propunerea UE.
Avertismentul lansat de Comisia Europeană
Comisia Europeană va avertiza statele membre că ţintele de reducere a consumului vor deveni obligatorii în situaţia perturbărilor severe ale aprovizionării, potrivit unui document oficial.
„Dacă acţionăm acum împreună, perturbările vor fi mai reduse şi mai puţin costisitoare, facilitând solidaritatea şi evitând necesitatea unor acţiuni neplanificate şi necoordonate mai târziu, în situaţia unei potenţiale situaţii de criză generată de reducerea rezervelor”, este scris în documentul Comisiei Europene.