E obligatoriu în România! Anunț pentru cei care au card la bancă

Mai precis, companiile care furnizează servicii de utilități și instituțiile publice unde este realizată plata unor taxe, impozite, contribuții sau amenzi vor fi nevoite să accepte plățile realizate online prin sisteme electronice de plată la distanță.

Conform Legii 128/2022, care este aplicată din mai, schimbarea va fi implementată de miercuri, 9 noiembrie. Astfel, utilitățile, taxele și impozitele vor putea fi plătite online „prin aplicații care facilitează acceptarea plăților electronice”.

Cine va fi afectat de noua măsură?

Conform legii, vor fi afectați „operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică, precum și instituțiile și autoritățile publice”,  indiferent de modul de finanțare si subordonare, care încasează „impozite, taxe, contribuții, amenzi, dobânzi, penalități de întârziere, penalități, tarife, alte obligații de plată și sume pentru serviciile prestate sau intermediate”.

De asemenea, sunt vizați și furnizorii de apă și canalizare, electricitate, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, dar și primăriile. Singurele excepții sunt „entitățile care au punctele de încasare amplasate în zone nedeservite de rețele de comunicații electronice”.

Extinderea modalităților de plată a impozitelor, taxelor locale și a amenzilor contravenționale

Anterior, Consiliul Local al Sectorului 6 a aprobat extinderea modalităţilor de plată a impozitelor, taxelor locale şi a amenzilor contravenţionale.

Astfel, există o serie de parteneriate cu mai mulți agenţi economici specializaţi, inclusiv bănci comerciale, potrivit unei informări din data de 23 septembrie.

Încasarea impozitelor, taxelor sau a amenzilor poate fi efectuată prin parteneri autorizaţi care îndeplinesc toate cerinţele legale pentru acest tip de operaţiuni în baza unor contracte încheiate cu aceştia pentru:

– plăţi la ghişeul/postul de lucru al partenerului autorizat;
– plăţi prin sisteme bancare sub formă de robot, ATM, self-pay, etc.;
– plăţi prin intermediul aplicaţiilor on-line banking ale băncilor comerciale;
– plăţi prin intermediul altor aplicaţii pentru platforme web şi/sau mobile ale partenerilor autorizaţi, conform legii şi care respectă toate standardele cerute de legislaţia în vigoare pentru asemenea operaţiuni;
– plăţi ale unor taxe fără debit prin intermediul SMS-urilor.

De asemenea, conform informațiilor prezentate de Primăria Sectorului 6, costurile asimilate acestor operațiuni, adică comisioanele, sunt suportate din bugetul local al Sectorului 6, cu excepţia încasărilor prin SMS.