E obligatoriu în România! Informația momentului pentru toți șoferii! Iei amendă pe loc

șofer

SURSA FOTO: Dreamstime

Anunțul zilei pentru milioane de șoferi din România! Mercurul din termometre a început să scadă de la o zi la alta, ceea ce înseamnă că va trebui să vă pregătiți anvelopele de iarnă, altfel riscați o amendă de aproape 3.000 de lei. Iată tot ce trebuie să știți despre anvelopele de iarnă și despre anvelopele „all season”.

Anvelopele „all season” nu pot fi folosite iarna! E doar o denumire comercială

Iarna se apropie cu pași repezi, ceea ce înseamnă că toți șoferii din România trebuie să își pregătească anvelopele de iarnă pentru a circula în siguranță pe drumurile publice, care vor fi acoperite, în curând, de polei, gheață și zăpadă.

Atenție! În România, nu există o dată anume la care trebuie să vă echipați anvelopele de iarnă, totul depinde de cum va fi vremea în această iarnă. Nu uitați, toate anvelopele care sunt marcate cu litere M și S, sub forma: M+S, M.S. sau M&S îndeplinesc cerințele de utilizare în condițiile specifice din timpul sezonului rece prevăzute în legislația rutieră.

Atenție! Registrul Auto Român (RAR) a anunțat, recent, că anvelopele „all season” nu au un corespondent în legislația națională a României. Aceasta este doar o denumire pur comercială, așa că evitați să le cumpărați.

Vă sfătuim să verificați anul fabricației anvelopelor de iarnă și adâncimea profilului. Ele NU trebuie să fie mai vechi de patru, cinci ani, iar adâncimea minimă a profilului nu trebuie să depășească semnul de pe calea de rulare a anvelopei.

„Dacă anvelopele au o vechime de peste 4-5 ani, solicitați părerea unui specialist, care să observe dacă există urme accentuate de uzură”, au precizat reprezentanții RAR.

Vă recomandăm să folosiți patru anvelope identice, nu diferite ca model sau adâncime.

Șoferii fără anvelope de iarnă pot primi o amendă de până la 3.000 de lei

Șoferii fără anvelope de iarnă vor fi sancționați cu o amendă din clasa a patra de sancțiuni, adică între 9 puncte-amendă și 20 de puncte-amendă. Aceștia vor fi nevoiți să achite o amendă între 1.305 de lei și 2.900 de lei și chiar le-ar putea fi reținut certificatul de înmatriculare al mașinii.

„Obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei a fost introdusă în România prin Ordonanța Guvernului nr. 5/2011 pentru modificarea și completarea OUG nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în 2006. Este important de reținut că legea nu prevede o dată limită de la care autovehiculele trebuie dotate cu anvelope de iarnă sau o temperatură minimă care să declanșeze procesul.

Așadar, anvelopele specifice sunt necesare dacă mașina circulă pe un drum public acoperit cu gheață, polei sau zăpadă, indiferent de anotimp, iar de la momentul elaborării legii aceste prevederi nu au suferit modificări.

(…) Prin urmare, dacă posesorii de autovehicule respectă legislația în vigoare și folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, indiferent de data calendaristică la care se face deplasarea, anvelope marcate cu literele M și S, nu riscă să fie sancționați contravențional”, a fost mesajul transmis de către Registrul Auto Român (RAR).