Anunțul momentului în România. Toți românii trebuie să știe că mai au la dispoziție doar câteva ore până când procesul de recensământ 2022 va fi închis.

Menționăm faptul că deși primul termen de încheiere al procesului de recensământ a fost 17 iulie, având în vedere numărul redus al persoanelor recenzate, autoritățile au decis să prelungească perioada până la data de 31 iulie.

Deși s-au făcut eforturi uriașe pentru a accelera recensământul, fiind deschise mai multe puncte de recenzare în localitățile din țară, nici de această dată autoritățile nu au avut mare succes.

Astăzi însă este ultima zi, iar toate persoanele care nu au fost recenzate mai au o șansă să evite amenda. Durează în jur de 10-20 de minute pentru răspunderea la chestionar, astfel încât să puteți fi recenzați.

La momentul actual, datele publicate de Institutul Naţional de Statistică arată că două regiuni din țară sunt pe ultimul loc în ceea ce privește recenzarea. Este vorba despre Ilfov și despre județul Timiș, unde procentul celor care au acceptat să completeze formularele este de doar 50%.

Județul cu un procent de 100% persoane recenzate

Nici în București situația nu este prea grozavă. Tocmai din acest motiv, încă de săptămâna trecută, autoritățile au cerut sprijinul primăriilor de sector. Astfel, până astăzi, toți cei care locuiesc în Capitală se pot recenza la punctele deschise în stațiile de metrou.

Menționăm faptul că timpul este limitat, astfel încât punctele vor funcționa duminică în intervalul orar 09.00-21.00. De cealaltă parte, în Timiș, procentul celor recenzați este tot de 50%, în ciuda faptului că mai sunt doar câteva ore până când recensământul va fi încheiat.

La polul opus, județul unde s-au recenzat cele mai multe persoane este Botoșani, unde este vorba despre un raport de 100%. Același procent îl regăsim și în Bistrița Năsăud, dar și Vrancea.

În ceea ce privește sancțiunile aplicate de autorități, menționăm faptul că recensământul este un proces obligatoriu la nivel național, iar persoanele care fie refuză, fie ignoră să se recenzeze, sunt sancționate conform legii.

Amenzi de până la 3.000 de lei pentru cei care refuză să se recenzeze

Amenzile pornesc de la 1.000 de lei și pot ajunge chiar și la 3.000 de lei în funcție de situație. Amintim faptul că obiectivul final al recensământului populației este de a afla numărul celor care trăiesc pe teritoriul României, dar și informații despre condițiile de locuit la nivelul fiecărei localități.

Astfel, în funcție de datele colectate până duminică, 31 iulie, autoritățile vor elibera politici publice și de asemenea, vor stabili și alocările de fonduri pentru localitățile respective, care au la bază numărul de locuitori, dar și caracteristicile și distribuția lor la nivel național și legal.

În același timp, numărul de locuitori din România este extrem de important și în alocarea de fonduri europene, motiv pentru care autoritățile își doresc un proces cât se poate de complex.