Anunțul momentului în România. Toată lumea trebuie să știe ce va urma de la 31 octombrie 2022. Secretarul de stat George Niculescu din Ministerul Energiei a dat toate detaliile chiar acum.
Informația momentului pentru România. Secretarul de stat George Niculescu din Ministerul Energiei a dat toate detaliile chiar acum. Acesta a vorbit despre situația gazelor din România, dar și despre noi măsuri care vor fi aplicate.
George Niculescu precizează că România susține independența energetică și tot timpul și-a dorit diversificarea resurselor de aprovizionare atât cu gaze, cât și cu energie.
El a adăugat că românii nu au de ce să fie îngrijorați pentru perioada iernii, în condițiile în care situația este sub control. Referitor la reducerea propusă de UE, secretarul de stat de la Minister spune că există mai multe flexibilități care sunt luate în calcul.
„România a susţinut întotdeauna independenţa energetică, ne-am dorit întotdeauna şi ne dorim în continuare diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale şi cu energie electrică. De aceea, această reducere voluntară, practic, în situaţia în care se află România astăzi, din punctul meu de vedere, cred că România poate să facă faţă la această reducere voluntară.
Sunt nişte flexibilităţi care se iau în calcul la această reducere, în sensul în care avem gradul de umplere al depozitelor, acest grad de umplere (…) poate reduce din obligaţia de reducere de 15% şi, de asemenea, este luat în considerare şi consumul industriei non-energetice, aşa cum este el prezentat pe site-ul Eurostat, iarăşi o cantitate de gaze naturale care se poate reduce din acest procent de 15%”, a afirmat Niculescu, după şedinţa de guvern.
Va fi obligată România să reducă consumul de gaze cu 15%?
El a fost întrebat dacă România va impune readucerea de consum de 15%. În acest sens, Niculescu susține că fiecare țară are dreptul de a proceda așa cum consideră.
Acesta nu a dat un răspuns clar, însă a făcut un apel la un consum responsabil de energie, dar și de gaze în perioada care urmează.
„Fiind o acţiune voluntară, nu este o obligaţie deocamdată, dacă situaţia o va impune, atunci se transformă într-o obligaţie. Eu cred că, indiferent de cantitatea de gaze naturale pe care o avem înmagazinată, indiferent că aceasta este medie, din punctul meu de vedere, întotdeauna am făcut-o şi o voi face, într-un mod cât se poate de respectuos, am îndemnat şi voi îndemna la consumul responsabil de energie electrică şi de gaze naturale. Fiind o acţiune voluntară, fiecare este liber să procedeze aşa cum doreşte”, a mai spus Niculescu.
Până la 31 octombrie, regulamentul va fi modificat
Secretarul de stat de la Minister a mai subliniat faptul că autoritățile au stabilit ca până la data 31 octombrie să modifice Regulamentul care prevede planul de urgenţă, dar rolul şi responsabilităţile întreprinderilor care activează în domeniul gazelor naturale din România.
El a precizat faptul că măsurile vor fi luate astfel încât instalațiile consumatoare de gaze naturale să nu fie afectate negativ din punct de vedere tehnic, spre exemplu printr-o scădere bruscă a consumului de gaze.
„În momentul de faţă, consumatorii casnici, IMM-urile, infrastructura critică şi producătorii de energie termică nu vor fi afectaţi de această reducere a consumului. În urma actualizării regulamentului, la care avem termen până pe 31 octombrie să o facem, în urma discuţiilor pe care le vom avea cu tot ce înseamnă mari consumatori de energie electrică, gaze naturale, cu sectorul energetic, vom stabili, prin modificarea regulamentului, efectiv cum se vor face aceste reduceri de gaze.
Ele, în principiu, se vor face proporţional până la suportabilitatea tehnică a echipamentelor care sunt aferente acestor companii consumatoare de gaze naturale, în aşa fel încât aceste instalaţii consumatoare de gaze naturale să nu fie afectate negativ din punct de vedere tehnic, nu ştiu, printr-o scădere bruscă a consumului de gaze”, a mai precizat secretarul de stat.
Ce se întâmplă de la 1 august?
Secretarul de stat a mai fost întrebat dacă Guvernul le va cere companiilor să reducă consumul de gaze de la 1 august. În acest sens, Niculescu susține că măsura de la nivelul UE nu este una obligatorie.
Astfel, Guvernul nu poate să intervină și să oblige companiile să facă acest lucru. Pe de altă parte, el a subliniat faptul că în cazul în care se va institui stare de alertă la nivel european, măsura va deveni atunci obligatorie, în baza regulamentului care va fi modificat.
„Având în vedere că nu este instituită o obligaţie, Guvernul nu poate interveni şi să solicite imperativ acest lucru vreunui grup de firme sau companii de la 1 august. Vă confirm lucrul acesta şi vă repet faptul că dacă o companie doreşte să facă lucrul acesta în mod voluntar, poate să o facă. În momentul de faţă nu este instituită niciun fel de obligaţie în sensul acesta. (…) Decizia de ieri adoptată la Bruxelles prevede că în cazul instituirii stării de alertă la nivel european, această măsură devine obligatorie şi atunci, pe baza regulamentului care va fi modificat, se va reduce consumul de gaze naturale într-un mod proporţional, în aşa fel încât să nu fie afectate echipamentele companiilor producătoare”, a subliniat el