Guvernul a aprobat recent acordarea concediului paternal la nașterea fiecărui copil și a extins categoriile de angajați care pot beneficia de acest drept. De asemenea, perioada respectivă este considerată vechime în muncă, serviciu și specialitate.
Astfel, printr-o Ordonanţă de Urgenţă care transpune în legislaţia naţională o Directivă Europeană privind echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată a părinţilor şi îngrijitorilor, se modifică Legea concediului paternal.
Ce prevede această modificare legislativă, mai exact?
Este prevăzută acordarea concediului paternal şi a indemnizaţiei aferente tuturor taţilor care au calitatea de lucrător, cu un contract de muncă sau un raport de serviciu încheiat conform legii, şi elimină vechile prevederi care făceau trimitere la calitatea de asigurat a acestora în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat.
„Perioada concediului paternal constituie vechime în muncă și în serviciu, precum și în specialitate și se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea, cu respectarea prevederilor Legii nr. 200/2004 privind recunoașterea diplomelor și calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România, cu modificările și completările ulterioare”, scrie în OUG 117/2022, care a introdus această prevedere, în Legea concediului paternal, pe 29 august 2022.
Deci, pe perioada concediului paternal, tatăl beneficiază de o indemnizaţie egală cu salariul corespunzător perioadei respective. Plata drepturilor de concediu paternal va fi susţinută, ca şi până acum, din fondul de salarii al angajatorului.
De asemenea, sunt introduse și noi reglementari privind obligaţia angajatorului de a aproba concediul paternal, le completează pe cele actuale privind interdicţia de concediere a lucrătorului pe perioada efectuării concediului paternal, dar şi sancţiuni în cazul nerespectării prevederilor legale.
Salariul este înlocuit cu o indemnizație
Dispoziția este complet nouă, pentru că nu figura anterior în Legea concediului paternal.
„Perioada respectivă va fi luată în calcul atât în privința pensiei, cât și pentru stabilirea perioadelor privind acordarea unor drepturi legate de vechimea în specialitate/serviciu, în funcție de profesie și/sau categoria de personal din care face parte beneficiarul, în cazul personalului plătit din fonduri publice.
Altfel spus, concediul paternal nu va diminua perioada privind stagiul de cotizare avut în vedere în cazul asigurărilor sociale și de șomaj, iar pentru specialitate și/sau serviciu nu se va considera întrerupere. Deși, din punct de vedere tehnic, avem o suspendare a contractului, această suspendare vizează exclusiv prestarea activității și plata salariului (salariul fiind înlocuit cu o indemnizație)”, a precizat consilierul juridic Dan Năstase, pentru avocatnet.ro.