Vești bune pentru români. Ministerul Energiei spune că nu există niciun motiv de îngrijorare cu privire la gazele naturale. Sursa citată precizează că România are suficiente rezerve pentru a depăși această iarnă.
Ministerul Energiei anunță că românii nu au de ce să fie îngrijorați în legătură cu situația gazelor. Într-o postare pe pagina oficială de Facebook, sursa citată arată că România are suficiente gaze pentru a depăși această iarnă.
Mai exact, se estimează că până la data de 1 august, gradul de umplere a depozitelor va fi de 58,7%, cu 12,7% mai mult decât prevede ţinta intermediară.
Ministerul Energiei precizează că ținta intermediară de 46% va fi astfel de depășită cu peste 12%.
„În contextul deciziei de ieri a Consiliului pe Energie al UE, secretarul de stat George Niculescu a prezentat în Guvern situaţia rezervelor de gaze. Estimarea Ministerului Energiei este că la data de 1 august gradul de umplere a depozitelor va fi de 58,7%, aşadar cu 12,7% mai mult decât prevede ţinta intermediară- de 46%- care trebuia atinsă la 1 august.
România nu va avea probleme cu necesarul de gaze pentru următoarea iarnă”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Ministerului Energiei.
Gradul de umplere al depozitelor de gaze va fi de 58,7% la 1 august
Și secretarul de stat în Ministerul Energiei George Niculescu a confirmat informația. Acesta a precizat în cadrul ședinței de Guvern de miercuri că se depăşeşte cu mult cantitatea de gaze naturale înmagazinate.
Totodată, el a mai adăugat că actuala rezervă naturală de gaze ”cu siguranță” va ajuta România să treacă peste perioada iernii.
„Ne depăşim cu mult, din punctul nostru de vedere, cantitatea de gaze naturale înmagazinată, aşa cum eram obligaţi să o facem cu ţintă intermediară de 46% până la 1 august din cantităţile de gaze pe care le înmagazinăm zilnic.
Estimarea noastră este că la 1 august vom avea un grad de umplere de 58,7%, deci cu 12,7% mai mult decât ţinta, iar în miliarde de metri cubi, domnule prim-ministru, 58,7% se traduce în 1,8 miliarde de metri cubi, deci cu aproximativ 400 de milioane de metri cubi mai mult decât era ţinta intermediară. Această rezervă de gaze naturale pe care am înmagazinat-o cu siguranţă că ne va ajuta să trecem cu bine peste perioada de iarnă”, a menţionat acesta.
George Niculescu, despre măsura UE privind reducerea consumului de gaze cu 15%
În ceea ce privește măsura UE privind reducerea consumului de gaze cu 15%, oficialul de la Minister susține că dacă aceasta va deveni obligatorie în rândul statelor membre, atunci, reducerea consumului se va face doar pentru anumite sectoare ale economiei.
El a subliniat faptul că rolul Ministerului este acela de a se asigura că populația țării, dar și întreprinderile nu vor avea de suferit în perioada iernii.
„Este rolul nostru să asigurăm că populaţia, întreprinderile mici şi mijlocii şi industria critică, serviciile sociale şi serviciile critice nu vor avea de suferit pe perioada sezonului rece”, a mai spus secretarul de stat.