România este în continuare mult în urma majorităţii statelor europene atunci când vine vorba despre reciclare.

Ţinta de reciclare impusă României este foarte ambiţioasă, crede ministrul Mediului

Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, a vorbit, miercuri seară, despre ţinta privind reciclarea pe care autorităţile de la Bruxelles au impus-o României. Este vorba despre un procent de 55%, unul considerat de către oficialul din Guvern „foarte ambiţios”.

Amenzile aplicate oraşelor şi comunelor care nu reuşesc să-şi convingă locuitorii să colecteze selectiv deşeurile vor aduce aceste localităţi „pe drumul cel bun”, afirmă ministrul Mediului. Tanczos Barna a vorbit chiar despre închisoare, în acest context.

„Sunt autorităţi care se plâng că nu reuşesc să treacă acest prag impus şi trebuie să plătească la AFM amenzi şi fac eforturi să îmbunătăţească serviciul şi să convingă cetăţenii să colecteze selectiv; sunt alte unităţi administrativ-teritoriale care până nu fac puşcărie pentru îngroparea deşeurilor nu învaţă minte”, a declarat şeful de la Ministerul Mediului pentru Euronews România, potrivit News.ro.

Dosare penale deschise în România pentru practici care sunt de neimaginat în ţările civilizate

Autorităţile au deschis zeci de dosare penale din luna aprilie şi până acum, adăugat Tanczos Barna. Este vorba despre circa 50 de dosare penale ce privesc infracţiuni de ardere şi îngropare de deşeuri. Astfel de practici sunt „de neimaginat” în ţările europene, afirmă ministrul.

„Noi deja aplicăm penalităţi la unităţile administrativ-teritoriale care nu reuşesc să atingă ţintele obligatorii. Toate aceste penalităţi se reflectă în taxe şi impozite pe plan local sau în lupa investiţiilor pe plan local: în loc să facă drumuri, în acel sat Primăria trebuie să plătească o amendă.

Ţinta de reciclare depinde de doi factori: de calitatea serviciului de colectare a deşeurilor şi de cetăţeni. Nu vreau să intru în discuţia de oul şi găina, care trebuie să fie primul: trebuie să înveţe cetăţenii să colecteze selectiv şi după aceea să se facă un serviciu performant, sau trebuie să fie prima dată un serviciu performant şi cetăţenii să înveţe după? Nu ştiu să dau răspunsul la această întrebare. (…)

Sunt autorităţi care se plâng că nu reuşesc să treacă acest prag impus şi trebuie să plătească la AFM amenzi şi fac eforturi să îmbunătăţească serviciul şi să convingă cetăţenii să colecteze selectiv; sunt alte unităţi administrativ-teritoriale care până nu fac puşcărie pentru îngroparea deşeurilor nu învaţă minte. Aşa este ţara, aşa sunt anumite localităţi, aşa sunt anumiţi primari!

Dar penalităţile, sancţiunile drastice cu siguranţă îi vor aduce pe drumul cel bun”, a declarat ministrul Mediului.

Un miliard de euro prin PNRR pentru atingerea ţintelor de colectare selectivă şi reciclare

România trebuie să atingă un prag de reciclare de 55% din deşeurile municipale. Vorbim despre „”o ţintă foarte ambiţioasă” pentru ţara noastră, este de părere Tanczos Barna, care subliniază că pentru ţări precum Germania sau Elveţia o astfel de ţintă reprezintă „un fleac”.

„Cetăţeanul cu siguranţă va învăţa dacă i se răstoarnă în faţa porţii acel deşeu care nu este colectat selectiv.

Că sunt primari care pur şi simplu, cu ajutorul firmei de salubrizare, fac acest lucru: merg din poartă în poartă – e greu de imaginat în Bucureşti, e mult mai uşor de făcut într-o comună – dar merg din poartă în poartă şi vorbesc cu cetăţenii şi explică, merg la asociaţiile de proprietari. Trebuie făcută această comunicare, trebuie să se implice cineva pe plan local”, a mai declarat ministrul Mediului.

Dacă ţara noastră nu va respecta normele impuse de la Bruxelles privind colectarea selectivă şi reciclarea, atunci sumele impuse de Uniunea Europeană „vor fi uriaşe”.

Totuşi, prin PNRR au fost alocaţi un miliard de euro pentru dezvoltarea sistemelor de colectare selectivă, a reamintit ministrului Mediului, care spune că implementarea efectivă a acestor sisteme revine autorităţilor locale.