Reprezentanții Institutului Național de Statistică (INS) a venit cu o serie de clarificări în ceea ce privește participarea la recensământ. Potrivit celor de la INS, chiar dacă participarea la recensământ 2022 este obligatorie, românii trebuie să știe că nu există nicio lege care să-i oblige să primească recenzorul în casă. Astfel, fiecare poate decide unde alege să răspundă la întrebări.
„Există doar obligativitatea participării la recensământ”
„Nu există nicio lege care să vă oblige să primiţi recenzorul în casă. Puteţi să răspundeţi la întrebări pe hol, în curte, la uşă. Există doar obligativitatea participării la recensământ fie în formă on-line, fie prin răspunderea la anumite întrebări faţă în faţă”, spun reprezentanţii INS.
Ce mai trebuie să știți despre recenzarea față în față?
Amintim că, a doua etapă a recensământului populației din acest an a început de pe 31 mai și se va încheia abia pe 17 iulie. În acest interval de timp, se va desfășura un interviu față în față între recenzor și persoanele care nu s-au autorecenzat până pe 30 mai.
De asemenea, menționăm că acest interviu este strict confidențial și NU se înregistrează nici video și nici audio. Acest interviu față în față este o metodă de colectare a datelor statistice despre persoana recenzată, prin care recenzorul adresează întrebările din formularul statistic și scrie apoi răspunsurile pe care le-a dat persoana intervievată.
Nu în ultimul rând, aveți mare grijă pe cine primiți! Recenzorii reali au obligația legală de a prezenta legitimația cu însemnele recensământului – RPL2021 atunci când vă vizitează, potrivit regulilor stabilite prin OUG 19/2020.
Ce întrebări vă adresează recenzorii?
În cadrul acestui interviu, recenzorii vor adresa oamenilor întrebări legate despre locuința lor (forma de proprietate a locuinţei, numărul de camere folosite pentru scopuri profesionale, dotarea locuinţei cu instalaţie de aer condiţionat, materialul de construcţie al pereţilor exteriori ai clădirii etc.), despre studiile finalizate, despre etnia lor, religia lor și așa mai departe.
Atenție! Întrebările incluse în formularul statistic NU vizează date personale legate de cardurile bancare deținute, veniturile realizate, simpatiile politice, vaccinarea împotriva COVID-19 sau istoricul dumneavoastră medical.
Potrivit OUG 19/2020, datele colectate de recenzori sunt folosite strict în scopuri statistice şi de cercetare ştiinţifică și NU vor ajunge la autoritățile statului, precum ANAF sau Poliția Română.