E obligatoriu în toată România! S-a dat ordin de la UE

romania ue uniunea europeana steag

SURSA FOTO: Dreamstime

Anunțul momentului în România. Acest lucru va fi obligatoriu, având în vedere ultimul ordin dat la nivelul Uniunii Europene. Ce trebuie să știe populația? Detalii venite chiar acum.

Este obligatoriu în toată România! Directiva europeană adoptată recent de Parlamentul European cu privire la salariile minime adecvate din Uniunea Europeană ar putea fi implementată și în România.

Anunțul a fost făcut de PSD. Într-un comunicat transmis joi, social democrații anunță că vor susține în coaliția de guvernare adoptarea din acest an a prevederilor directivei europene menționate anterior.

Se dorește ca aceasta să fie aplicată începând cu 1 ianuarie 2023, precizează PSD. În același timp, sursa citată explică și ce trebuie să știe populația țării.

Directiva UE privind salariile minime ar putea fi implementată și în România

Mai exact, potrivit social democraților, introducerea în România a mecanismului recomandat în Directivă, prin care salariul minim e stabilit la 50% din valoarea salariului mediu brut pe economie ar conduce la o creștere a venitului minim de la 1 ianuarie 2023 la o valoare apropiată de 3.000 de lei brut.

PSD susține că această directivă europeană confirmă că analiză economică realizată de social democrați a fost una corect fundamentată. În același timp, social democrații fac referire și la deciziile din domeniul energiei luate la nivel european, care la rândul lor „au atestat justețea propunerilor promovate de PSD în acest domeniu”.

Sursa citată face referire la plafonarea prețurilor, dar și la introducerea unei contribuții de solidaritate pe profitul excesiv al companiilor din domeniul energetic.

Ce prevede directiva UE privind salariile minime?

„Astfel, Directiva adoptată recent de Uniunea Europeană confirmă că analiza economică a PSD a fost corect fundamentată, iar majorarea propusă este adecvată contextului social existent. De altfel, și deciziile din domeniul energetic prezentate recent de reprezentanții Comisiei Europene au atestat justețea propunerilor promovate de PSD în acest domeniu, precum plafonarea prețurilor și introducerea unei contribuții de solidaritate pe profitul excesiv al companiilor din sectorul energetic”, arată sursa citată.

În ceea ce privește prevederile documentului adoptat la nivel european, directiva susținută de PSD privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană, prevede statele membre se pot ghida pentru evaluarea gradului de adecvare al salariilor minime legale „în raport cu nivelul general al salariilor brute de 60% din salariul median brut și 50% din salariul mediu brut.”

Menționăm faptul că există și un termen. Mai exact, conform executivului comunitar, termenul de conformare la prevederile Directivei este de doi ani de la aprobarea oficială de către Consiliu a acordului agreat cu Comisia Europeană la 6 iunie 2022.