E obligatoriu în toată România! Trebuie să aveți acest act. Decizie la nivel național DOCUMENT

oameni

SURSA FOTO: Dreamstime

Vești de ultimă oră pentru români. Guvernul vine cu o serie de modificări importante, care ar putea deveni obligatorii în România. Cine sunt cei vizați și despre ce este vorba? Toată lumea trebuie să știe.

A fost publicat documentul cu noile norme de aplicare pentru procesul de autorizare pentru securitatea la incendiu. Încă de anul trecut, Guvernul a schimbat printr-o ordonanță de urgență mai multe condiții referitoare la obținerea autorizației de securitate la incendiu, însă de abia în această săptămână, Ministerul de Interne a pus în dezbatere proiectul cu noile norme, pe care toți cei interesați trebuie să le știe.

Este vorba despre OUG nr. 80/2021, care practic simplifică procesul de obținere a avizului de incendiu. Mai exact, conform actului normativ, este stabilit un nou termen-limită pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu de în cazul clădirilor care nu sunt conforme cerințelor ISU. Este vorba despre data de 31 decembrie 2022.

După ce a fost adoptată ordonanța, Raed Arafat a venit cu câteva precizări. Șeful DSU susține că această decizie va simplifica cu mult lucrurile față de cum erau până acum.

„Asta înseamnă că de acum unele lucrări se vor putea desfășura mult mai simplu, mult mai ușor, fără să facem rabat la siguranță, dar sunt multe din aceste lucrări care blocau luni de zile realizarea lor sau punerea lor în funcțiune, în așteptarea avizelor și autorizațiilor”, a declarat atunci Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne.

Ce modificări aduce noul proiect

Pe de altă parte, proiectul de ordin pentru aprobarea Normelor metodologice privind avizarea și autorizarea de securitate la incendiu și protecție civilă pus în dezbatere de Ministerul de Interne aduce și alte modificări.

Spre exemplu, documentul arată că sunt exceptate de la obligația de obţinere a avizelor şi autorizaţiile de securitate la incendiu lucrările ce privesc îmbunătățirea construcţiilor, cum ar fi lucrările de consolidare, intervenţiile la acoperişul clădirii.

Totodată, în aceași categorie se mai încadrează și lucrările de extindere sau schimbări de destinaţie ale unor încăperi deja existente, amenajarea grupurilor sanitare, a camerelor tehnice sau executarea de lucrări la acestea. Mai exact, prevederea vizează în mod direct unităţile de învăţământ din mediul rural, la care grupurile sanitare sunt amenajate în cadrul construcţiei şcolii, se menţionează în nota de fundamentare a actului normativ.

Când este obligatorie autorizația de incendiu

OUG mai are însă și alte prevederi. Ordonanța modifică Legea 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor şi clarifică situaţiile în care este obligatorie obţinerea avizului de securitate la incendiu.

Astfel, conform documentului, obţinerea avizului de securitate la incendiu este obligatorie în aceste cazuri:

  • înainte de începerea lucrărilor de execuţie la construcţii sau amenajări noi;
  • pentru modificarea şi/sau schimbarea destinaţiei construcţiilor deja existente;
  • pentru modificări de compartimentare nestructurală, demontabilă, realizată din materiale uşoare;
  • pentru schimbarea destinaţiei construcţiilor, dacă nu sunt necesare autorizaţii de construire/desfiinţare;
  • pentru lucrări de intervenţii pentru executarea instalaţiilor specifice prevenirii şi stingerii incendiilor, lucrări de compartimentare provizorie nestructurală;
  • pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici, în etapa studiului de fezabilitate sau documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţii, în cazul obiectivelor de investiţii;
  • pentru obţinerea autorizaţiei de construire, pentru celelalte obiective de investiţii.

Când rămâne valabilă autorizația de incendiu

În același timp, documentul mai arată că obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu va fi necesară  și pentru construcţiile şi amenajărilor noi şi a celor existente pentru care s-au executat lucrări de modificare şi/sau schimbare a destinaţiei.

În cazul construcţiilor la care se schimbă destinaţia, autorizația de securitate de incendiu va rămâne valabilă, însă doar dacă noua destinație va respecta toate prevederile reglementărilor tehnice de proiectare privind cerinţa de securitate la incendiu şi dacă lucrările nu necesită autorizaţie de construire.

Mai exact, pentru ca aceasta să rămână valabilă, beneficiarii nu trebuie să mai întocmească o nouă documentaţie tehnică de proiectare, fiind suficientă doar evaluarea acestei construcţii, având în vedere noua sa utilitate.

442_1647949551_pr_Norme_metodologice