Băncilor din zona euro li se va cere să ofere permanent servicii de plăți instant în moneda unică, în conformitate cu un proiect de reguli al Uniunii Europene, transmite Reuters.
Uniunea Europeană doreşte să modernizeze plăţile, astfel încât banii să poată fi transferați dintr-un cont în altul în doar câteva secunde, la orice oră din zi sau din noapte, spre deosebire de plățile existente cu cardul și depozitele directe, care pot dura chiar și câteva zile lucrătoare.
Care sunt prevederile
Aceste noi reguli fac parte din politica blocului „de încurajare a dezvoltării de soluţii de plăţi competitive în ţară şi paneuropene”, într-o regiune în care duoul american Mastercard şi Visa domină plăţile cu amănuntul transfrontaliere.
„Furnizorii de servicii de plată care oferă transferuri în euro vor fi obligaţi să ofere serviciul de trimitere şi primire de euro instant. Cerința ar acoperi 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an”, se arată în proiect.
Proiectul de lege finalizat va fi publicat miercuri, statele UE şi Parlamentul European având ultimul cuvânt, ceea ce înseamnă că este foarte probabil să se facă noi modificări. Proiectul stabilește un termen limită obligatoriu pentru ca furnizorii de servicii de plată să asigure plăți instant în euro în zona euro, la șase luni de la intrarea în vigoare a noilor reguli.
Aceștia at trebui să poată permite plăți instant în euro în termen de un an. Băncile din afara zonei euro vor avea la dispoziţie o perioadă de timp mai lungă pentru a se conforma noii legi. O plată transfrontalieră instant în euro ar trebui să aibă un preţ la acelaşi nivel sau mai mic decât un transfer transfrontalier obişnuit în euro, propune proiectul de lege.
Zona euro, în recesiune
În special fabricile sunt afectate puternic din cauza majorării preţurilor energiei, iar lanţurile de aprovizionare, care îşi reveneau după pandemie, sunt acum afectate de efectele războiului.
Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, a scăzut la 47,1 puncte în octombrie, de la 48,1 puncte luna precedentă, în timp ce analiştii se aşteptau la o diminuare de până la 47,5 de puncte. Datele din această lună reprezintă cel mai redus nivel al indicatorului care evaluează situaţia economică generală din noiembrie 2020.
Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.