E obligatoriu până la 1 Noiembrie! Se aplică în România. Ordin venit de la UE

Sursa: Dreamstime

Maros Sefcovic, vicepreşedintele pentru Relaţii Interinstituţionale de la Comisia Europeană, a transmis marți, 22 martie, că Uniunea Europeană intenționează să le impună statelor din blocul comunitar să-şi asigure 90% din stocurile de gaz naturale până în noiembrie 2022.

„Vom propune un cadru legislativ care va obliga fiecare ţară să-şi asigure rezervele de gaz la nivel de 90% înainte de 1 noiembrie, pentru a fi mai rezilienţi în caz de evoluţii geopolitice sau de ierni aspre”, a informat Maros Sefcovic, potrivit AFP.

Inițiativa respectivă, care prevede controale regulate ale rezervelor de gaze naturale, va fi prezentată miercuri, 23 martie, apoi înaintată statelor din blocul comunitar şi Parlamentului European. Această propunere reprezintă obiectivul Uniunii Europene de a reduce cu două treimi achiziţiile de gaz rusesc în 2022.

În foaia sa de parcurs energetic de pe 8 martie, Executivul UE a evocat obiectivul de 90%, însă termenul limită era sfârşitul lui septembrie 2022. Reamintim că la începutul lui martie, stocurile europene de gaze naturale erau asigurate în proporţie de 30%.

Uniunea Europeană vrea să scape de dependența de gaz rusesc

Inițiativa respectivă întruneşte un consens larg, dar „dezbaterile vor continua pentru a avea reguli uniforme şi consolidate de stocare”, a declarat secretarul de stat pentru Afaceri Europene din Franța, Clément Beaune.

„Reducerea dependenţelor noastre întruneşte mai mult consens decât reforma pieţelor noastre şi dezvoltarea de instrumente de control al preţurilor (…) Discuţia este dificilă asupra chestiunii plafonării preţurilor în perioade de creştere puternică”, a afimat Clément Beaune.

Tot miercuri, 23 martie, Bruxelles-ul îşi va prezenta noul proiect privind viitoarele achiziţii de gaz natural, care ar permite utilizarea „greutăţii economice enorme a Europei” pentru a obţine preţuri accesibile.

„Un grup de lucru special va fi în contact strâns cu statele şi cu principalii actori ai sectorului (…) ar trebui să cooperăm, nu să ne facem concurenţă pe pieţele internaţionale”, a adăugat Maros Sefcovic, subliind faptul că propunerea respectivă ar contribui la diversificarea aprovizionării Uniunii Europene în afara Rusiei.

„Vom reflecta la plafonarea preţurilor electricităţii şi a gazului, pentru a atenua explozia preţurilor pentru consumatori”, a completat Maros Sefcovic, observând faptul că că volatilitatea pieţei europene poate „agrava sărăcia energetică şi submina competitivitatea industriei.”

Reamintim că în contextul în care oficialii europeni analizează posibilitatea interzicerii exporturilor de petrol rusesc în UE, luni, 21 martie, premierul olandez Mark Rutte a spus că „prea multe rafinării din estul şi vestul Europei încă sunt complet dependente de petrolul rusesc.”

Olanda respinge un embargo asupra petrolului rusesc

„Prea multe rafinării din estul şi vestul Europei încă sunt complet dependente de petrolul rusesc, iar la gaze situaţia este chiar mai rea. Trebuie să reducem această dependenţă. Trebuie să o facem cât mai rapid posibil, dar nu o putem face mâine”, a explicat premierul olandez Mark Rutte, potrivit Agerpres.

„Trebuie să discutăm despre vulnerabilităţile noastre în materie de dependenţa pe care o avem de petrolul rus şi de gazul rus. Nu aş pleda pentru tăierea, astăzi, a livrărilor de petrol şi gaz din Rusia, nu este posibil pentru că avem nevoie de aceste livrări şi acesta este adevărul incomod”, afirma anterior Mark Rutte, susținând că „putem face mai mult pentru a continua agenda verde, pentru decarbonizarea economiilor noastre”.

Germania e îngrijorată de viitoarele scumpiri la energie electrică

În prezent, Uniunea Europeană analizează un posibil embargo asupra petrolului rusesc. Reamintim că oficialii europeni se vor întâlni săptămâna aceasta cu preşedintele american Joe Biden pentru a impune noi sancțiuni economice asupra Rusiei.

Surse diplomatice au informat pentru Reuters, sub protecția anonimatului, că un atac cu arme chimice în Ucraina și un bombardament intens în Kiev ar putea declanşa un embargo petrolier în Uniunea Europeană.

Potrivit sursei citate, țările baltice susţin un embargo asupra petrolului rusesc ca următor pas al sancțiunilor europene, însă Germania afirmă că inițiativa respectivă trebuie atent analizată întrucât Europa se confruntă deja cu scumpiri majore ale energiei electrice.