De la 1 mai 2022, cetățenii italieni nu vor mai avea nevoie nici de certificat verde şi nici de mască de protecție în restaurante, cafenele și magazine non-alimentare.

Însă, în instituțiile locale, oamenii trebuie să poarte în continuare masca de protecție. De asemenea, în mijloacele de transport (autobuze, trenuri, avioane, nave), în cinematografe, teatre, şcoli, centre medicale şi la evenimentele publice, ce se desfăşoară în spaţii închise, masca de protecţie rămâne obligatorie până pe 15 iunie 2022.

În aceea ce privește locurile de muncă, angajații italieni sunt nevoiți să aibă mască de protecție doar în încăperile aglomerate. Toate schimbările enumerate sunt incluse într-o nouă ordonanţă de guvern, semnată de ministrul Sănătăţii din Italia, Roberto Speranza, relatează Radio România Actualități.

De asemenea, subsecretarul de stat pentru sănătate, Andrea Costa, a confirmat faptul că greenpass-ul va fi necesar doar pentru a intra în centrele medicale şi în căminele de bătrâni din Italia.

„Începând cu 1 mai, era certificatului verde s-a încheiat. Astăzi, condiţiile sunt îndeplinite. Cred că acesta este cel mai concret exemplu al începutului unei noi etape”, a explicat Andrea Costa.

Amintim faptul că, de pe 1 aprilie 2022, au fost eliminate treptat toate restricțiile împotriva COVID-19, odată cu încetarea stării de urgență din Italia. Menționăm faptul că starea de urgență a fost introdusă în Italia pe 31 ianuarie 2020 și s-a încheiat oficial, joi, 31 martie 2022.

Pe de altă parte, un semnal de alarmă în acest sens a fost tras de ministrul Sănătății, Roberto Speranza. Acesta a avertizat în legătură cu faptul că pandemia de coronavirus nu are „un buton off”, deci nu s-a terminat. Pe de altă parte, el a adăugat că într-adevăr, de pe 1 aprilie 2022, va începe o nouă fază.

Ce restricții sanitare s-au relaxează în Italia?

„Începe o nouă fază. Asta nu înseamnă că pandemia s-a încheiat. Nu există un buton off care să facă virusul să dispară ca prin magie”, a declarat ministrul Sănătății, Roberto Speranza, potrivit La Repubblica.

Amintim faptul că Italia a fost una dintre cele mai afectate state europene de pandemia de coronavirus din. În ultimii doi ani, pe teritoriul său au fost înregistrate 159.383 de decese, al optulea cel mai mare număr din lume, și peste 14,6 milioane de cazuri, relatează agenția de presă Reuters.

La începutul lunii martie, când mulți se așteptau ca pandemia de coronavirus să fie aproape de final, numărul infectărilor a crescut din nou, atât în Italia cât și în alte țări europene, însă în ultima săptămână lucrurile s-au stabilizat.

Drept urmare, Guvernul de la Roma a decis să limiteze prezența în sălile de sport în aer liber și în interior, dar și obligativitatea vaccinării oamenilor de peste 50 de ani pentru a merge la locul de muncă. Pe de altă parte, angajații din sănătate sunt, în continuare, obligați să se vaccineze împotriva COVID-19.