Italia nu mai cere de astăzi certificatul verde, cu speranţa că măsura va impulsiona turismul în peninsulă. Autorităţile le cer oamenilor să fie în continuare responsabili, iar masca de protecţie rămâne obligatorie în şcoli, mijloacele de transport în comun, cinematografe, teatre şi la evenimentele care se desfăşoară în spaţii închise.
Bătălia împotriva coronavirusului nu s-a încheiat încă, a comentat ministrul Sănătății, Roberto Speranza, în contextul în care, de astăzi, în Italia nu se mai controlează certificatul verde decât în spitale și cămine de bătrâni. A nu avea o obligație nu înseamnă a deveni iresponsabil, a ținut să mai sublinieze ministrul Speranza, explicând că există încă situații în interior, ca şi în exterior în care se formează aglomerație.
Decizie importantă pentru sute de mii de români. E obligatoriu până pe 15 iunie
Totuși, până la 15 iunie masca de protecție rămâne obligatorie în mijloacele de transport în comun, dar și pentru a călători cu avioane, trenuri și nave, la fel ca și pentru a intra în săli de cinema, de teatru, în muzee și pentru a participa la evenimente. Până la sfârșitul anului școlar, masca trebuie utilizată de toți elevii, de cadrele didactice și personalul din instituțiile de învățământ.
Certificatul sanitar, fie în urma unui test negativ, fie a vaccinării, nu va mai fi obligatoriu de la 1 mai, în marea majoritate a cazurilor. Obligaţia de vaccinare rămâne însă în vigoare doar pentru personalul sanitar, până pe 31 decembrie 2022.
Sunt măsuri foarte importante luate în Italia, care se numără printre puţinele ţări mari din UE care nu a ridicat în totalitate restricţiile asociate COVID-19.
Măsurile anunțate de autorități. Ministrul Sănătății a spus exact
Ministrul italian al sănătăţii, Roberto Speranza, a anunțat decretul prin care este eliminată masca sanitară obligatorie în cluburi de noapte, baruri şi restaurante ori în supermarketuri, precum şi la majoritatea locurilor de muncă, dar aici purtarea acesteia rămâne „foarte recomandată”.
Masca de protecţie rămâne obligatorie până în vară, pe 15 iunie, în transportul în comun, la toate tipurile de spectacole – cinema, teatru, muzică – precum şi cazul activităţilor sportive desfăşurate la interior. Purtarea măştii rămâne obligatorie pentru angajaţii sau vizitatorii din unităţile sanitare sau centrele pentru persoane vârstnice şi în şcoli, până la vacanţa de vară, potrivit AFP.
Italia a fost una dintre cele mai afectate state europene de COVID
Amintim faptul că Italia a fost una dintre cele mai afectate state europene de pandemia de coronavirus . În ultimii doi ani, pe teritoriul său au fost înregistrate 159.383 de decese, al optulea cel mai mare număr din lume, și peste 14,6 milioane de cazuri. La începutul lunii martie, când mulți se așteptau ca pandemia de coronavirus să fie aproape de final, numărul infectărilor a crescut din nou, atât în Italia cât și în alte țări europene, însă în ultima săptămână lucrurile s-au stabilizat.