E obligatoriu în România! Toți românii trebuie să știe. Se dau amenzi între 1.000 lei și 3.000 lei. Trebuie neapărat să faci asta înainte de 24 iulie, altfel vei fi sancționat imediat. Despre ce este vorba?
S-a prelungit data până la care vă puteți recenza. Termenul limită este 24 iulie
Din nefericire, un număr insuficient de cetățeni români a participat la recensământul populației din acest an. De aceea, autoritățile locale au prelungit termenul limită în care putem discuta cu recenzorii până pe 24 iulie 2022.
Atenție! Persoanele care nu se vor recenza vor fi sancționate cu o amendă cuprinsă între 1.000 lei și 3.000 lei.
A doua etapă a recensământului populației din acest an a început de pe 31 mai și ar fi trebuit să se încheie pe 17 iulie, însă, întrucât doar 15% din cetățeni și-au îndeplinit obligația, termenul final s-a prelungit până pe 24 iulie. În acest interval de timp, se va desfășura un interviu față în față între recenzor și persoanele care nu s-au autorecenzat până pe 30 mai.
Amintim faptul că autoritățile locale au decis să înființeze câteva puncte fixe de recenzare, amplasate în zone ușor accesibile, aproape de primării, în piețele locale sau în anumite școli.
Harta punctelor de recenzare poate fi vizualizată aici. Astfel că, persoanele care nu au participat până acum la recensământ pot merge la aceste puncte fixe pentru a fi recenzate.
Ce întrebări vă vor adresa recenzorii?
Discuția cu recenzorii este sub formă de interviu. Acesta este strict confidențial și va avea loc la punctul fix de recenzare. Nu se înregistrează nici video și nici audio.
Interviul față în față este o metodă de colectare a datelor statistice despre persoana recenzată, prin care recenzorul adresează întrebările din formularul statistic și scrie apoi răspunsurile pe care le-a dat persoana intervievată.
În cadrul acestui interviu, recenzorii vor adresa oamenilor întrebări legate de locuința lor (forma de proprietate a locuinţei, numărul de camere folosite pentru scopuri profesionale, dotarea locuinţei cu instalaţie de aer condiţionat, materialul de construcţie al pereţilor exteriori ai clădirii etc.), studiile finalizate, etnia lor, religia lor și așa mai departe.
Menționăm faptul că durata interviului poate fi diferită de la o persoană la altă deoarece totul depinde de numărul de secțiuni ale chestionarului la care trebuie să răspundeți.
Atenție! Întrebările incluse în formularul statistic NU vizează date personale legate de cardurile bancare deținute, veniturile realizate, simpatiile politice, vaccinarea împotriva COVID-19 sau istoricul dumneavostră medical.
Potrivit OUG 19/2020, datele colectate de recenzori sunt folosite strict în scopuri statistice şi de cercetare ştiinţifică și NU vor ajunge la autoritățile statului, precum ANAF sau Poliția Română.