Seleniul este un mineral esențial pentru organism. Corpul nu îl poate produce de unul singur, prin urmare trebuie să ne bazăm pe alimentație și în special pe suplimentele cu seleniu, sau pe o combinație a celor două, pentru a avea suficient seleniu în organism.
Acționând ca un antioxidant, acest oligomineral poate echilibra radicalii liberi din organism și îi poate împiedica să provoace daune celulare asociate stresului oxidativ. Iată de ce tot mai mulți medici recomandă o dietă bogată în seleniu, mai ales pentru cei cu vârsta de peste 40 de ani. Asta nu înseamnă că persoanele mai tinere nu trebuie să-și asigure aportul necesar de seleniu.
Seleniul ca antioxidant și nutrient vindecător
Potrivit SheFinds, seleniul este mai mult decât un „supliment valoros”. Acesta se găsește în alimente bogate în nutrienți precum nucile de Brazilia, tonul, halibutul, sardinele, creveții, șunca, ficatul de vită, curcanul, brânza de vaci și orezul brun. Seleniul este un „antioxidant și mineral esențial” și nu e greu să obținem din alimente doza zilnică de seleniu.
Protejează pielea împotriva daunelor induse de radiațiile UV
În ceea ce privește beneficiile aduse pielii, medicul John Sethi subliniază că alimentele bogate în seleniu au capacitatea de a „proteja pielea împotriva daunelor induse de radiațiile UV asupra celulelor pielii”.
De asemenea, seleniul „apără membranele celulelor pielii împotriva dezvoltării petelor pigmentare, a inflamației și a îmbătrânirii accelerate” care duce la apariția ridurilor și a pielii uscate. În plus, Sethi explică că seleniul promovează „procesul de creștere a celulelor pielii și de replicare a celulelor pielii”, care este o parte esențială a procesului de reînnoire a acesteia.
Prin urmare, adăugarea unui supliment precum seleniul în dietă, care ajută și accelerează ciclul de reînnoire și reparare a pielii, va face, în mod sigur, ca aceasta să arate mai tânără și mai strălucitoare.
Reduce daunele oxidative și stimulează răspunsul imunitar
De asemenea, seleniul promovează „producția de glutation, o tripeptidă considerată „proteina vieții”.
Capacitatea seleniului de a reduce daunele oxidative face mai mult decât să stimuleze sănătatea inimii. Scăderea stresului oxidativ reduce, de fapt,inflamația și întărește sistemul imunitar. Există două tipuri de răspunsuri imune: de tip Th1, la viruși și bacterii intracelulare, și de tip Th2, la viermi paraziți și paraziți extracelulari.
Seleniul poate stimula atât răspunsul imunitar de tip Th1, cât și pe cel de tip Th2. Suplimentarea cu seleniu echilibrează, de asemenea, numărul de celule albe din sânge și poate, de asemenea, îmbunătăți funcția celulelor T, un tip specific de globule albe.
În concluzie, spune Sethi, proprietățile protectoare ale seleniului „îi permit să contribuie la repararea zilnică a daunelor aduse pielii, cum ar fi îmbătrânirea și radiațiile UV”.
Poate susține funcția cognitivă
Întrucât poate reduce daunele oxidative, poate scădeea și riscul apariției maladiei Alzheimer, protejând sănătatea cognitivă. Studiile de specialitate au descoperit că pacienții cu Alzheimer au niveluri scăzute de seleniu, precum și de nutrienți ca vitamina C și vitamina E.
Majoritatea antioxidanților par capabili să păstreze abilitățile cognitive, dar acest beneficiu al seleniului nu este legat doar de persoanele cu Alzheimer. Alte studii au constatat că adulții cărora li s-a administrat un amestec de antioxidanți care includea și seleniu au avut scoruri mai bune la sfârșitul cercetării în memoria episodică și memoria verbală.