Valabilitatea permisului în funcție de categorie
Valabilitatea permisului de conducere este stabilită prin legea în vigoare, adică OUG nr.195/2002 – Codul Rutier, cu modificările și completările ulterioare. Termenul de valabilitate al unui permis auto obținut pe teritoriul României depinde de categoria de vehicule pentru care o persoană a obținut dreptul de conducere pe drumurile publice.
În funcție de categorie, termenul de valabilitate al unui permis auto este:
- 5 ani – pentru permisele de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile C1, C1E, C, CE, D1, D, DE, Tr, Tb și Tv;
- 10 ani – pentru permisele de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile AM, A1, A2, A, B, B1 și BE.
Este important de știut că perioada de valabilitate a permisului de conducere începe cu data la care documentul administrativ este eliberat de către Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).
În momentul în care acesta expiră, titularul are obligația de a-l reînnoi, fără a fi nevoie de susținerea unui nou examen auto. Dacă sunteți în această situație, va trebui să urmați metodologia stabilită de Ministerul de Interne, care presupune și efectuarea unui control medical.
De asemenea, cei care dețin permis de conducere sunt obligați să solicite schimbarea acestuia când apar schimbări în oricare dintre datele din vechiul document.
Actele necesare pentru schimbarea permisului de conducere
În 2022, schimbarea permisului de conducere se poate face înainte sau după expirarea acestuia, dar numai după efectuarea vizitei medicale.
Actele necesare sunt:
- cerere schimbare permis – care se primește completată la ghișeul de schimbare permise auto și trebuie doar semnată;
- buletin sau carte de identitate a titularului, în original şi copie, din care rezultă că acesta are domiciliul sau reşedinţa în România;
- dovada plăţii taxei pentru permisul de conducere – 89 de lei permisul de conducere, în original;
- fișa medicală pentru schimbare permis auto – document emis de o unitate medicală autorizată, în original, din care rezultă că titularul este apt din punct de vedere medical să conducă autovehicule din categoria pentru care solicită eliberarea permisului de conducere;
- în cazul cetăţenilor străini, carte de rezidenţă, permis de şedere, certificat de înregistrare însoţit de paşaport, paşaport diplomatic/serviciu, în original şi copie.