E obligatoriu pentru toți șoferii din România! Se aplică pe drum județean, național, expres sau autostradă

Sursă: Unsplash

Dacă în România cele mai multe persoane sunt amendate pentru că merg prea repede cu mașina, este posibil să primești amendă și dacă circuli prea încet.

Codul Rutier este, se pare, într-o continuă schimbare. Dacă în România, majoritatea șoferilor sunt amendați pentru că merg mult prea repede pe drumurile publice, aflați că puteți încasa amendă și dacă circulați prea încet, cu o viteză sub cea minimă legală pentru acel sector de drum.

Există multe porțiuni de drum în România care au limită minimă de viteză, iar cei care circulă cu o viteză sub aceasta pot primi amendă.

De exemplu, dacă ai o viteză cu 10 km pe oră mai mică decât viteza minimă legală pe drum județean, național, expres sau autostradă, riști să primești o amendă usturătoare. Această regulă se aplică în mod deosebit pentru cei care circulă cu sub 50 de km pe oră pe autostradă.

Acum, un punct de amendă este egal cu 145 de lei. Deci dacă circuli cu o viteză mult mai mică decât ar trebui, încurcând traficul, vei fi sancționat cu 2 sau 3 puncte de amendă, în funcție de situație. Dacă facem un calcul, amenda poate ajunge până la 450 de lei.

Există totuși anumite situații în care prevederea nu va putea fi aplicată. În orașele mari din țară, unde traficul este des congestionat și ești nevoit să circuli bară la bară, polițiștii cel mai probabil nu vor amenda șoferii pentru că circulă cu o viteză mult mică decât cea minimă.

Este posibil să se mărească amenzile

Șoferii din România au parte de și mai multe vești proaste. Valoarea punctului de amendă ar putea creşte la 300 de lei, faţă de 145 de lei cât este în prezent. Pe baza acestui punct de amendă, se calculează toate amenzile de circulație.

Ultima dată punctul de amendă a crescut în anul 2017. Atunci, salariul minim brut era 1450 de lei și, de aceea, s-a hotărât ca toate amenzile să fie calculate ca multiplu de 145 de lei.

În prezent, salariul minim este de 2550 de lei și se presupune că de la 1 ianuarie 2023, acesta va sări la 3000 de lei. Acest lucru a fost confirmat și de premierul Nicolae Ciucă care a spus săptămâna trecută că din 2023, salariul minim pe economie în valoare brută ar trebui să ajungă la 3000 de lei.

În aceste condiții, s-ar putea ca din 2023 punctul de amendă să crească de la 145 de lei, cât este în prezent, la 300 de lei.