Reprezentanţii Băncii Mondiale, Comisiei Europene şi Fondului Monetar Internaţional au anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, încheierea misiunii. Delegaţia pleacă fără a încheia reviziurea acordului, ceea ce înseamnă că, pentru moment, virarea tranşei a treia din acord este suspendată. Reprezentanţii celor trei instituţii internaţionale au declarat că au colaborat bine cu autorităţile din România şi că „au făcut progrese”, dar că, în absen
Reprezentanţii Băncii Mondiale, Comisiei Europene şi Fondului Monetar Internaţional au anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, încheierea misiunii. Delegaţia pleacă fără a încheia reviziurea acordului, ceea ce înseamnă că, pentru moment, virarea tranşei a treia din acord este suspendată.
Reprezentanţii celor trei instituţii internaţionale au declarat că au colaborat bine cu autorităţile din România şi că „au făcut progrese”, dar că, în absenţa unei legi a bugetului pe 2010 şi a unui guvern care să trimită proiectul de lege în parlament, evaluarea nu se poate încheia.
„S-au înregistrat progrese în discuţiile avute în ultimele zile. Putem finaliza evaluarea economică. Revizuirea acordului (n.r. pentru acordarea tranşei III) poate fi finalizată repede, odată ce situaţia politică se va rezolva. Deşi nu putem încheia evaluarea acum, vom continua discuţiile de la sediile centrale prin mail şi telefon”, a declarat Jeffrey Franks, şeful delegaţiei FMI la Bucureşti.
Potrivit lui Franks, procedura este următoarea: boardul FMI trebuie să aibă pe ordinea de zi o discuţie pe tema eliberării banilor cu cel puţin o săptămână înainte. După ce boardul aprobă eliberarea tranşei, banii sunt disponibili în 48 de ore, pentru că „spre deosebire de alte instituţii internaţionale, rolul FMI este acela de a avea banii pregătiţi”.
El a declarat pentru capital.ro că termenul limită pentru ultima şedinţă a boardului în care „se mai poate face ceva” va avea loc pe 15 decembrie şi că ultimele detalii trebuie să fie puse la punct cu cel puţin cinci zile înainte. Concret, dacă pe 10 decembrie bugetul pe 2010 nu va fi aprobat, atunci banii nu vor intra cu siguranţă. Şansele României sunt practic nule, deoarece ţinta deficitului bugetar va fi depăşită (din calculele FMI va fi 7,8% pentru acest an), iar autorităţile trebuie să prezinte un plan eficient prin care să fie reglementată situaţia.
În plus, Elena Flores, din partea Comisiei Europene, a declarat că „spre deosebire de FMI noi nu avem banii gata pregătiţi. Trebuie să îi luăm la rândul nostru de pe pieţele internaţionale. Iar acest lucru va lua timp, cu siguranţă că nu vom putea face rost de bani în acest an”.
Situaţia este cu atât mai gravă cu cât bănciile mamă ale instituţiilor de credit de pe piaţa autohtonă ar putea să-şi reducă expunerea pe România. Află mai multe detalii aici.
Reprezentanţii celor trei instituţii financiare s-au aflat la Bucureşti pentru a vedea dacă România şi-a respectat angajamentele asumate cu scadenţa în septembrie şi octombrie, care condiţionau eliberarea unor tranşe din împrumuturi:
– 1 miliard de euro de la Comisia Europeană
– 1,4 miliarde de dolari de la FMI
– 360 de milioane de euro.