E oficial! Doar acești români vor beneficia de plafonarea prețurilor la energie. Cine primește vouchere de la stat?

Sursă: Dreamstime

Au apărut noi modificări asupra ordonanței de urgență (OUG) legată de plafonarea și compensarea prețurilor la energie. Astăzi, 4 octombrie 2022, a fost modificată în Senat, iar acum actul normativ a ajuns în Camera Deputaţilor, unde urmează să fie schimbat din nou. Iată, așadar, ce oameni vor beneficia de prețurile plafonate la energie și ce persoane vor primi vouchere de la stat.

Senatul a schimbat, din nou, ordonanța privind compensarea și plafonarea prețurilor la energie

Astăzi, 4 octombrie 2022, a fost modificată în Senat ordonanța de urgență (OUG) privind plafonarea și compensarea prețurilor la energie, iar acum actul normativ a ajuns în Camera Deputaţilor, unde urmează să fie schimbat din nou. Premierul României, Nicolae Ciucă, a spus că ar trebui să beneficieze de această plafonare doar persoanele care se încadrează într-un consum mai mic de 300kw/h pe lună la factura curentă, iar la acest calcul să nu fie luat preţul în funcţie de media consumului de energie din 2021.

O altă discuţie din cadrul coaliţiei de guvernare a fost legată de voucherele de la stat care ar trebui să fie oferite familiilor mari, în care există mai mult de trei copii în întreținere. Membrii coaliției de guvernare au discutat și dacă aceste familii ar trebui să primească vouchere de la stat sau dacă ar trebui să fie încadrate automat la un preţ plafonat de 0,68 lei per Kw/h. Totuși, furnizorii de energie nu sunt mulțumiți de aceste măsurile și s-au plâns deja că nu au cum să stabilească care familii s-ar încadra în condițiile impuse mai sus, potrivit Observator.

Mircea Coşea spune că vor fi întârzieri mari cu facturile la energie

Vă amintim că, luni seară, economistul Mircea Coşea a vorbit despre decizia Guvernului de la București de a plafona prețul la energie electrică. În prezent, celebrul profesor de la ASE privește viitorul cu pesimism, în contextul în care „lucrurile se complică foarte mult”.

„Întrebarea e dacă se poate repara ceea ce nu se poate repara. Pentru că noi facem acum fel de fel de cârpeli pe o idee greșită. Am plecat de la liberalizare. Tot ceea ce se încearcă acum este de a repara niște lucruri care în principiu nu pot fi schimbate decât dacă sistemul este schimbat. Eu pot să fiu de acord cu orice idee, chiar dacă sunt idei profund greșite.

Există persoane care au venituri de 3-4.000 de euro pe lună, care lucrează în companii multinaționale. Îi ajutăm și pe ei. Problema e că în România e o discrepanță între teorie și practică. Multe lucruri care sunt gândite nu pot fi aplicate pentru că nu avem o logistică necesară”, a explicat economistul.

El a atras atenția asupra faptului că nivelul scăzut de digitalizare din țara noastră va cauza întârzierea emiterilor facturilor la curent.

„Nu avem digitalizare, avem o birocrație care este încă la nivelul dosarului cu șină, avem distanțe mari pe care trebuie să le parcurgă un om care stă în mediul rural și care nu poate să meargă să dovedească fel de fel de lucruri. La nivelul companiilor trebuie schimbate softurile.

Vor fi întârzieri mari cu facturile care pot să meargă de la 3-6 luni și care pot fi și sub influența unor greșeli foarte mari. În condițiile astea apare din nou problema cu lichiditatea, cine plătește până la urmă consumul și distribuția. Lucrurile se complică foarte mult”, a precizat Mircea Coşea, potrivit B1 TV.