Declarația 600 se va putea depune până la 15 aprilie, după ce Executivul a aprobat azi, în ultima zi de depunere, o OUG care amână termenul.
Termenul de depunere a Formularului 600 este astfel prelungit de la 31 ianuarie 2018 la 15 aprilie 2018.” Măsura a fost luată în scopul creșterii gradului de conformare a contribuabililor la noile cerințe de raportare și îndeplinire a obligațiilor declarative instituite pentru stabilirea contribuțiilor sociale obligatorii (contribuția de asigurări sociale și de asigurări sociale de sănătate)”, se arată în comunicatul trimis de Guvern. Până în prezent, au fost depuse 28.500 de formulare, dintr-un număr total estimat de aproximativ 210.000, potrivit estimărilor făcute la nivelul anului 2016.
Miercuri seara, actul normativ aprobat de Guvern a fost publicat în Monitorul Oficial. Practic, termenul de depunere a declarației 600 a fost prelungit până la data de 15 aprilie 2018.
La îneputul ședinței de Guvern, premierul Viorica Dăncilă a menționat că în perioada următoare Ministerul Finanțelor Publice va trebui să găsească soluția așa încât persoanele care desfășoară activități independente să depună un singur formular, iar plată să se facă o singură dată pe an și nu anticipat.
„Astăzi vom adopta o ordonanţă de urgenţă privind prorogarea termenului de depunere a formularului 600, de la 31 ianuarie la 15 aprilie. În perioada următoare, Ministerul Finanţelor Publice trebuie să identifice o soluţie permanentă care să vizeze depunerea unui singur formular de către cei cu activităţi independente, iar plata să se facă o singură dată pe an şi nu anticipat”, a spus Dăncilă.
Formularul 600 se depune, potrivit prevederilor Codului fiscal, de la 1 ianuarie 2018, în cazul contribuabililor persoane fizice, care în anul fiscal precedent au obținut venituri din activități independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiţii sau venituri din alte surse. CAS și CASS se datorează astfel:
– CAS se datorează de către persoanele care au realizat venituri lunare din activități independente, cumulate din toate sursele în anul fiscal precedent, peste nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie a anului de impunere (pentru anul fiscal 2018 salariul minim brut este de 1.900 lei);
– CASS se datorează de către persoanele care au realizat venituri în anul fiscal precedent, din activități independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiţii sau venituri din alte surse, cumulate din toate sursele, cel puțin egale cu 12 salarii de bază minime brute pe țară (22.800 lei pentru anul fiscal 2018).
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat că declaraţia 600 nu mai trebuie depusă.