Tribunalul Bucureşti a aprobat cererea de intrare în insolvenţă a companiei Hidroelectrica şi a desemnat ca administrator judiciar firma Euro Insol, condusă de Remus Borza, propunere a Ministerului Economiei.
UPDATE 17:15
Tribunalul Bucureşti a publicat deja sentinţa în cazul insolvenţei Hidroelectrica.
Vă redăm mai jos sentinţa judecătorilor:
"Admite cererea introductivă formulată de debitorul HIDROELECTRICA SA. În baza art. 27 al.1 din Legea 85/2006, deschide procedura generală a insolventei. Desemneaza provizoriu, până la prima adunarea a creditorilor, administrator judiciar pe EURO INSOL SPRL, cu o retribuţie lunară de 2.000 lei, exclusiv TVA, din averea debitoarei şi care va îndeplini principalele atribuţii prevăzute de art. 20 din Lege", se arată în document.
În cazul în care administratorul judiciar refuză numirea pe motive temeinice, va notifica judecătorul sindic în termen de 5 zile de la comunicare sentinţei de numire, sub sancţiunea aplicării unei amenzi de 500 – 1.000 lei în caz de necomunicarea refuzului.
Ce va face administratorul în perioada următoare
Administratorul judiciar va notifica: creditorii, debitoarea, acţionarii/asociaţii si ORC – Bucuresti, conf. Art. 61 din Lege, si va cuprinde:
- 1. termenul limita de depunere a cererii de admitere a creantei la 04.08.2012
- 2. termenul de verificarea creantelor, intocmire, afisare si comunicare a tabelului preliminar la 24.08.2012.
- 3.termenul de definitivarea tabelului creantelor la 08.09.2012.
- 4.termenul pentru solutionarea contestatiilor la tabelul preliminar la 24.08.2012.
- 5. locul si data, ora primei sedinte a adunarii generale a creditorilor 29.08.2012.
Aşa cum se poate observa şi mai sus, judecătorul sindic a fixat prima adunare a creditorilor pentru 29 august 2012, iar ordinea de zi va fi următoarea:
- – prezentarea raportului intocmit de administratorul judiciar in conditiile art 59 si 54 din lege cu propunerea de continuare a perioadei de observatie sau de trecere la procedura falimentului.
- – alegerea unui comitet al creditorilor format din 3-5 creditori in conditiile art 16 al 4 si art 17 din lege;
- – confirmarea / infirmarea administratorului judiciar desemnat provizoriu de instanta sau desemnarea unui administrator judiciar de creditorul majoritar asa cum prevede art. 19 al.2-2 indice 1 din Lege si stabilirea remuneratiei acestuia.
- – probleme diverse.
"La adunarea creditorilor va participa ;i un delegat din rândul salariaţilor", se mai arată în sentinţă.
Textul integral al sentinţei poate fi citită
UPDATE 16:50
Declararea insolvenţei Hidroelectrica nu a trecut fără mici incidente la Tribunal. De exemplu, membrii Hidrosind, sindicatul angajaţiilor din Hidroelectrica, au cerut recuzarea judecătorului din cauză că acesta a respins toate cererile de intervenţie.
"Hidrosind, în calitate de acţionar indirect al Hidroelectrica prin acţiunile deţinute la Fondul Proprietatea, a depus cerere de intervenţie împotriva cererii de intrare în insolvenţă a societăţii înaintată de CA al Hidroelectrica. Judecătorul Mircea Moldovan a respins cererea de intervenţie pe motiv că nu poate fi formulată pe procedura necontencioasă, fără a pune însă cererea în discuţia părţilor, conform procedurii. Practic, avocaţilor Hidrosind le-a fost pus pumnul în gură", se menţionează într-un comunicat remis de Hidrosind.
Sindicaliştii au cerut deja aprobare pentru pichetarea sediului companiei şi al Ministerul Economiei, eveniment care ar putea avea loc vineri, 22 iunie.
Mai mult, membrii sindicatului precizează că în cel mai scurt timp vor analiza declanşarea grevei în instalaţiile Hidroelectrica şi că vor cere demisia CA al Hidroelectrica şi a ministrului Economiei pe care îi acuză de grave prejudicii aduse societăţii Hidroelectrica şi economiei României.
UPDATE 16:00
Remus Borza speră ca reorganizarea companiei de stat să nu dureze mai mult de un an, un an şi jumătate, în situaţia în care o reorganozare poate dura trei chiar şi patru ani în unele cazuri.
"Compania are datorii de 200 milioane de lei către furnizori, şi de 260 milioane de lei faţă de bănci, în total datoriile ajung la un miliard de euro", a declarat, Remus Borza, administratorul judiciar desemnat al Hidroelectrica.
Întrebat de ce a fost nevoie de declararea insolvenţei companiei de stat- aşa numita Perla Coroanei din sectorul energetic al României, Borza a spus că "reorganizarea înseamna nu neapărat un paleativ, nu neapărat un panaceu, înseamnă o soluţie cât se poate de corectă, care are în vedere eficientizarea indicatorilor macrofinanciari, macrocontabili".
Potrivit acestuia, la masa credală se pot înscrie toţi creditorii care figurează cu creanţe scadente la momentul deschiderii proceduri, indiferent dacă este vorba de bănci, furnizori etc.
"Sunt datorii către furnizori de vreo 200 de milioane de lei, sunt datorii faţă de acţionari, şi vorbim de Ministerul Economiei şi Fondul Proprietatea de vreo 260 de milioane, sunt datorii către bănci, în total este o datorie de un miliard de euro la o cifră de afaceri de 714 milioane de euro şi un profit de 0,2%.", a spus administratorul judiciar.
Pentru consumator, insolvenţa "nu înseamnă absolut nimic, este o stare de normalitate şi trebuie privită de către toata lumea cu mai multă maturitate cu mai mult discernământ. Trebuie văzute şi beneficiile stării de insolvenţă", a precizat Remus Borza, dând ca exemplu o altă companie de stat aflată mîn subordinea Ministerul Economiei şi la care administrator judiciar este tot Euro Insol. Este vorba de Plafar SA, care a reuşit, potrivit lui Borza, să obţină profit anul trecut după 16 ani de pierderi.
Ce se întâmplă cu "băieţii deştepţi"
Încă de la începutul apariţiei zvonurilor legate de insolvenţa Hidroelectrica, mai mulţi experţi au considerat iniţiativa Consiliului de Administraţie al Hidroelectrica ca pe o manevră de a scăpa compania de băieţii deştepţi din energie.
Administratorul judiciar a precizat că toate contractele companiei vor fi analizate şi vor fi menţinute cele care au fost încheiate în mod eficient şi transparent.
În ceea ce priveşte numărul de salariaţi şi posibile restructurări, Borza a spus că în ultimii trei ani numărul angajaţiilor s-a redus cu doar 3 persoane, iar în condiţiile actuale se va interveni pe organigrama companiei şi la nivelul de salarizare, dar a refuzat să menţioneze clar un număr de persoane care şi-ar putea pierde locul de muncă.
"Trebuie realizat un raport între munca prestată şi remuneraţie. Salariul mediu pe companie, incluzând CAS (contribuţii asigurări sociale), CASS (contribuţii la sănătate) şi şomaj este de aproximativ 1.500 de euro, conform unor calcule făcute azi-dimineaţă", a precizat Borza.
Moody’s Investors Service a revizuit în scădere, cu patru trepte, de la ‘Ba1’ la ‘B2’, ratingurile pe termen lung ale Hidroelectrica şi le-a plasat sub revizuire, pentru o posibilă retrogradare, din cauza recentei decizii a companiei din România de a-şi solicita insolvenţa, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară dat publicităţii miercuri.
Ratingul corporatist (CFR) şi ratingul PDR – probability of default (probabilitate de intrare în incapacitate de plată) au fost coborâte de la ‘Ba1’ la ‘B2’.
‘Retrogradarea cu patru trepte a ratingurilor Hidroelectrica, de la ‘Ba1’ la ‘B2′, vine ca urmare a recentei decizii a companiei de a-şi solicita insolvenţa, ceea ce indică creşterea semnificativă a riscului intrării în incapacitate de plată şi încorporează imposibilitatea de a anticipa viitoarele evoluţii în urma procedurilor de insolvenţă’, a explicat analistul Richard Miratsky, care este şi vicepreşedinte al Moody’s.
De asemenea ‘Retrogradarea reflectă faptul că agenţia şi-a revizuit în scădere estimările privind sprijinul extraordinar pentru Hidroelectrica din partea guvernului român, reflectând inactivitatea şi lipsa transparenţei privind recentele evoluţii la companie’, a adăugat Richard Miratsky.
O listare până la sfârşitul anului nu mai pare posibilă
Vânzarea pachetului de 10% din acţiunile Hidroelectrica va fi amânată, fiind şanse mici ca acest proces să aibă loc până la sfârşitul anului, a declarat marţi, preşedintele Consiliului de Administraţie al Hidroelecrica, Remus Vulpescu, într-o conferinţă de presă.
‘O listare până la sfârşitul anului în momentul de faţă într-adevăr nu mai pare posibilă. O să ştim dacă este sau nu este după ce momentul (reorganizării – n.r.) trecut va fi trecut. Când ne referim la viitor, nu putem să emitem decât presupuneri, dar mie personal nu mi se mai pare plauzibilă o listare până la sfârşitul anului’, a afirmat Vulpescu.
Insolvenţa urmăreşte reorganizarea unei societăţi fără lichidităţi
Deschiderea procedurii de insolvenţă a Hidroelectrica nu urmăreşte falimentul sau naţionalizarea companiei, ci reorganizarea unei societăţi care nu mai are lichidităţi, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, preşedintele Consiliului de Administraţie al Hidroelectrica, Remus Vulpescu.
”Solicitarea insolvenţei este legată de organizarea companiei, nu avem în vedere nimic cu falimentul, vânzarea de active şi alte speculaţii. Nu urmărim naţionalizarea, vânzarea companiei, sau orice altceva decât corectarea problemelor cu care compania se confruntă. Procedura insolvenţei nu este o stratagemă sau un tertip ci o măsură legală potrivit legii pentru că această societate a ajuns în situaţia să nu mai aibă lichidităţi”, a spus Remus Vulpescu.
Acesta a subliniat că Hidroelectrica a avut anul trecut doar un milion de euro profit, dovadă a managementului defectuos al companiei,
”Ceva nu a funcţionat corect la Hidroelectrica. O societate cu active de 1 miliard de euro şi o cifră de afaceri de 800 milioane de euro, dacă obţine contabil, doar contabil, 1 milion de euro profit nu se poate numi companie profitabilă”, a explicat reprezentantul Hidroelectrica.
Compania Hidroelectrica şi-a solicitat insolvenţa, în data de 15 iunie 2012, iar dosarul urmează s-a judecat astăzi.