"Sunt încântat să vă anunţ că tranzacţia cu Motorola Mobility s-a încheiat. Motorola este o companie americană din domeniul tehnologiei, care a dirijat revoluţia mobilă, având o istorie de 80 de ani de inovaţii, printre care se numără şi realizarea primului telefon mobil. În calitate de companie care a pariat timpuriu pe Android, Motorola a devenit un partener valoros pentru Google", scria Larry Page în urmă cu câteva minute.
Achiziţia Motorola Mobility este cea mai mare achiziţie realizată vreodată de Google, iar preţul de 12,5 miliarde de dolari plătit de Google pentru Motorola reprezintă mai mult decât suma totală plătită pentru celelalte 185 de achiziții efectuate de gigantul IT din 2004, când s-a listat la bursă.
Pe lângă faptul că este cea mai mare din istoria companiei, achiziţia Motorola Mobility pare să fi fost şi cea mai complicată. Dacă pe 13 februarie, Comisia Europeană aproba preluarea Motorola Mobility de către Google, ”fără a aduce prejudicii potenţialelor îngrijorări antitrust legate de folosirea brevetelor esenţiale standard”, decizia venea după două investigaţii oficiale antitrust conduse de instituţie împotriva companiei americane Motorola Mobility, în urma unor plângeri realizate de rivalii Apple şi Microsoft.
Autoritățile chineze, pe de altă parte, au aprobat zilele trecute cererea de preluare a producătorului de telefoane Motorola de către Google Inc. însă cu o condiție esenţială: sistemul de operare Android al lui Google trebuie să rămână gratuit în următorii cinci ani.
Fuziunea a fost anunțată în august 2011, iar Google a primit treptat toate aprobările necesare preluării, cele din China lăsându-se pentru timp îndelungat aşteptate. Relația cu guvernul chinez a fost fragilă încă de când Google și-a retras motorul de căutare din China, în urmă cu aproape doi ani, în urma unei dispute privind cenzurarea și securitatea computerului.
Pentru Google, patentele Motorola Mobility Holding reprezintă o armă crucială în întrecerea cu Apple, Microsoft și alți rivali pentru controlul pieţei smartphone-urilor sau a tabletelor.
Citeşte şi:
China acceptă: Google poate prelua Motorola, dar cu o condiție. VEZI CARE