Contractul de finanţare pentru proiectul ”Facilitare inserţii pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi” a fost semnat joi la Palatul Victoria. În cadrul ceremoniei de semnare, ministrul interimar al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat că programul îşi propune să îmbunătăţească viaţa persoanelor cu dizabilităţi.
„Am semnat un contract pentru un proiect finanţat prin programul operaţional Capital uman, prin care ne-am propus să le îmbunătăţim viaţa unor oameni care reprezintă un exemplu pentru noi toţi, prin forţă şi prin demnitate. Este vorba despre persoanele cu dizabilităţi. (…) Mai mult de 7.000 de persoane cu dizabilităţi, cu vârsta între 10 şi 65 de ani, vor primi vouchere în cuantum de până la 5.000 de euro. Aceşti oameni îşi pot procura echipamente care să le uşureze viaţa şi să le dea şansa la o activitate remunerată, cititoare pentru nevăzători, fotolii rulante, proteze audio, elevatoare, diverse instrumente ajutătoare pentru scriere sau desen, dar şi instrumente manipulatoare robotizate. Toate acestea le vor uşura viaţa acestor persoane care se pot reinventa în plan profesional şi se pot reintegra social mai bine. Mulţi dintre ei îşi vor găsi un loc de muncă. Pentru a face cu adevărat posibil acest lucru vom subvenţiona cu 2.250 de lei pe lună, timp de un an şi jumătate, angajatorii care încadrează persoane cu dizabilităţi”, a menţionat Teodorovici.
La rândul său, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi, Adrian Vlad Chiotan, a afirmat că durata proiectului este de trei ani, valabilitatea unui voucher este de şase luni, iar în cazul nefolosirii acestuia se poate acorda un nou voucher, la cerere. El a mai spus că dosarele pentru primirea voucherelor se vor depune la direcţiile de asistenţă socială.
Tot la Palatul Victoria a avut loc lansarea a două apeluri de proiecte, şi anume stagiul de practică pentru elevi şi pentru studenţi. „O altă veste bună este lansarea a două apeluri de proiecte pentru elevi şi studenţi cu sprijinirea simultan a pieţei muncii. Practic, investim 100 de milioane de euro pentru a reporni şi dezvolta învăţământul profesional în România. Stagii de practică pentru elevi este un apel care prevede o finanţare de 70 de milioane de euro, de care vor beneficia aproximativ 27.000 de elevi. Al doilea apel, stagii de practică pentru studenţi, care are alocată o sumă de 30 de milioane de euro, prevede sprijin pentru 5.000 de studenţi. Cunoaştem toţi lipsa de calificări de pe piaţa muncii şi ne propunem să dăm şansa elevilor şi studenţilor să îşi dezvolte cu ajutorul banilor europeni abilităţile practice şi să înveţe o meserie încă din şcoală prin accesul la un sistem de învăţare la locul de muncă. Astfel, vom putea rezolva o problemă crucială pentru economie, şi anume corelarea învăţământului cu cerinţele pieţei muncii, punem accent pe sectoarele economice cu potenţial competitiv şi din domeniile de specializare inteligente. De asemenea, sprijinim financiar un sistem de informare coordonată în ambele sensuri de la companii din sectorul privat către reţeaua unităţilor de învăţământ privind nevoile lor clare şi concrete de instruire”, a explicat ministrul interimar al Fondurilor Europene.