După doi ani de întrerupere, Ministerul Educației a decis reluarea etapizată a olimpiadelor și concursurilor școlare. Astfel că urmează să se reorgnanizeze: olimpiade naționale, concursuri naționale, concursuri educative naționale și concursuri regionale și interjudețene în limita restricțiilor anti-COVID-19.
Recent, Sorin Cîmpeanu a informat că olimpiadele școlare și concursurile educative vor fi reorganizate în 2022. Însă, în contextul epidemiologic actual, elevii nu vor putea beneficia de toate concursurile școlare ca-n trecut. Ministrul Educației a explicat că prioritate vor avea competițiile internaționale.
„După doi ani de întrerupere, Ministerul Educației a decis reluarea etapizată a olimpiadelor și concursurilor școlare.
La momentul suspendării competițiilor școlare, urmau să se organizeze: 78 de olimpiade naționale, 67 de concursuri naționale, 171 de concursuri educative cu finanțarea Ministerului Educației, precum și 150 de concursuri educative naționale și 1.839 de concursuri regionale și interjudețene fără finanțarea Ministerului Educației. În condițiile în care descentralizarea este un deziderat general susținut de către cea mai mare parte a societății, analiza celor peste 2.000 de concursuri regionale/interjudețene/naționale se va face într-o manieră profesionistă și responsabilă, Ministerul Educației susținând într-un fel sau altul orice activitate care poate genera un plus de pregătire în rândul elevilor.
Din păcate, contextul epidemiologic nu permite reluarea tuturor acestor competiții în condiții de siguranță, motiv pentru care principiul care a stat la baza primei selecții a fost prioritizarea participării României la competițiile internaționale anunțate pentru anul 2022. Toate competițiile listate în prima etapă sunt competiții care prevăd etape internaționale.”, a transmis Sorin Cîmpeanu.
Olimpiadele școlare din 2022
De asemenea, ministrul Educației a informat că în viitorul apropiat vor fi actualizate listele competițiilor școlare din 2022, care nu prevăd etape internaționale, dar au tradiție și participare națională în sistemul de învățământ preuniversitar.
„În perioada următoare, listele competițiilor vor fi actualizate cu alte olimpiade și concursuri care nu prevăd etape internaționale, dar au tradiție și participare națională în sistemul de învățământ preuniversitar, precum olimpiadele de istorie sau de limba și literature română.
De asemenea, metodologia-cadru, regulamentele specifice de organizare și desfășurare și calendarul competițional vor fi adaptate contextului și vor fi trimise spre publicare în cel mai scurt timp.”, a informat Sorin Cîmpeanu într-un comunicat de presă.