Potrivit sursei citate, mai mult de jumătate (22 mld.euro) din fondurile totale sunt alocate pentru politica de coeziune.
"România are deja Acordul de Parteneriat 2014 -2020 validat de cei patru comisari, decizia Comisiei Europene de adoptare a acestui document urmând a fi publicată în zilele următoare. În urma acestei validări, devine de necontestat faptul că documentul trimis de România răspunde exigenţelor Comisiei", a declarat, în comunicat, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
El a reamintit că România a început încă din primăvara anului 2013 negocierile pe marginea acestui document, în cadrul dialogului informal.
Capital.ro scria în primăvara anului trecut despre Viitorul sumbru al fondurilor europene în contextul în care rata de absorbție în primul calendar financiar a fost destul de scăzută.
De exemplu, absorbția curentă a fondurilor europene din calnedarul financiar 2007-2013 a ajuns abia la 36%, conform ultimelor date disponibile pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene. Practic, din cei 19,21 miliarde de euro – alocări europene pentru perioada 2007-2013, România a reușit să atragă doar 6,92 miliarde de euro.
Riscul decomiterii (pierderea fondurilor) este încă uriaș, chiar dacă autoritățile române au reușit să obțină o perioadă de încă 2 ani în care se pot atrage fondurile alocate. Un sector important cu risc mare de pierdere a alocărilor este Program Operațional Sectorial Transporturi, lucru recunoscut chiar și de către Eugen Teodorovici: Sectorul Transporturi reprezintă cel mai mare risc de pierdere pe fonduri europene
"Oamenii de la Transporturi care se ocupă de aceste proiecte (n.r.- pentru căile ferate ERTMS) ar trebui să se concentreze foarte mult pe a realiza cât mai repede acele proceduri şi să implementeze acele contracte cât mai repede", spunea, recent, ministrul fondurilor europene.