România asigură o mare parte a importurilor de gaze naturale pentru Republica Moldova. Singura excepție ar putea fi iarna, dar odată cu deschiderea exploatării gazelor în Marea Neagră din 2027 nu vor mai fi probleme.
România acoperă două treimi din importurile de gaze naturale pentru Republica Moldova
În primele nouă luni din acest an, Republica Moldova a importat două treimi din necesarul său de gaze naturale din România, conform datelor furnizate de Energocom. Cei doi mari producători români, Petrom și Romgaz, au furnizat cantități de gaze ce însumează în prezent aproximativ 3 milioane de metri cubi pe zi.
La un consum anual estimat de 1 miliard de metri cubi, această cantitate acoperă integral nevoile Moldovei, în special datorită facilităților de stocare puse la dispoziție de România, potrivit profit.ro.
Infrastructura de stocare și transport
Republica Moldova nu doar că primește gaz din România, dar utilizează și capacitățile de stocare românești, astfel că vecinii pot extrage gazul stocat în sezonul cald. Gazul ajunge în Moldova prin gazoductul Iași – Ungheni, inaugurat în 2020, cu o capacitate anuală de 1,5 miliarde metri cubi, mai mult decât suficient pentru a acoperi consumul anual al Republicii Moldova.
Operatorul de sistem din Republica Moldova este gestionat tot de Transgaz, compania românească, ceea ce înseamnă că infrastructura de transport de gaze naturale a Moldovei depinde de România pentru a asigura aprovizionarea continuă și controlul fluxurilor. Grosul cantităților importate este revândut de către Energocom furnizorului local Moldovagaz, deținut parțial de Gazprom, dar gazul românesc este cel care alimentează, în cele din urmă, locuințele și întreprinderile moldovenești.
Moldova, în pragul sistării importurilor de gaz rusesc
Începând cu 1 ianuarie 2025, Republica Moldova va pierde accesul la gazul rusesc din cauza deciziei Kievului de a sista tranzitul pe teritoriul său. Astfel, Moldova va fi obligată să se bazeze aproape în totalitate pe România pentru aprovizionarea cu gaze naturale. Această situație face ca dependența de România să fie crucială pentru securitatea energetică a Republicii Moldova.
România poate asigura o mare parte din consumul intern prin producția proprie de gaze naturale, cu excepția sezonului de iarnă, când temperaturile scăzute cresc cererea. În sezonul rece, România apelează și la importuri din Bulgaria, dar își utilizează și rezervele stocate, în prezent depozitele de gaze fiind umplute la capacitate maximă (3,2 miliarde metri cubi).
Totuși, în cazul unei ierni extrem de geroase, ar putea apărea dificultăți în menținerea aprovizionării către Moldova, ceea ce ridică întrebări asupra securității aprovizionării.
Perspective pe termen lung – exploatarea gazelor din Marea Neagră
România va deveni mai independentă energetic odată cu exploatarea gazelor din Marea Neagră, programată să înceapă din 2027. Aceasta va permite României nu doar să-și asigure complet necesarul intern, ci și să mențină livrările către Moldova, indiferent de condițiile de consum ridicat în sezonul rece.
Astfel, legătura prin gazoductul Iași – Ungheni va continua să joace un rol esențial în menținerea securității energetice pentru Republica Moldova, sprijinind vecinii într-un context geopolitic marcat de incertitudini legate de accesul la gazul rusesc.