În două state din vestul SUA, Colorado și Washington, marijuana poate fi consumată legal în scopuri recreative, de la 1 ianuarie, anunță AFP.
O lege votată în luna noiembrie prevede deschiderea în cele două state a primelor localuri în care se poate cumpăra legal canabis de către persoanele de peste 21 de ani. Se pot achiziționa cel mult 28 g o dată.
Legea este o premieră pe continentul american, unde politica aplicată până în prezent prevedea interzicerea vânzării de canabis și sancționarea consumatorilor, precum și lupta împotriva producătorilor și traficanților, îndeosebi în centrul și sudul continentului.
Lucrurile sunt pe cale să se schimbe, scrie AFP. Organizația Statelor Americane, care reunește toate țările continentului, cu excepția Cubei, a publicat în luna mai 2013 un raport în care recomandă analizarea unei eventuale legalizări a canabisului, pentru a scădea astfel piața traficanților.
Pe 10 decembrie, senatul uruguayan a aprobat legalizarea producerii și vânzării canabisului în Uruguay, sub controlul statului. Legea va intra în vigoare în cursul primului trimestru al acestui an. Și Mexicul începe să se gândească la această posibilitate, în timp ce Canada, cu măsuri represive până acum, și-a flexibilizat ușor poziția, mulțumindu-se să amendeze consumatorii de canabis în loc să îi judece.
Firme americane de turism oferă deja călătorii organizate, având ca țintă turiștii interesați de legalizarea vânzării canabisului în cele două state menționate.
Consumul de canabis în scop medical este legal și reglementat deja în 19 state americane, iar în marea lor majoritate consumul recreativ nu este considerat delict. Statele Colorado și Washington au trecut însă acest prag, aplicând un sistem în care autoritățile locale controlează cultivarea, distribuirea și marketingul canabisului în scop recreativ, aducând astfel un parfum de ‘coffee shop’ olandez în vestul american.
Piața este imensă, potrivit biroului de studii ArcView Market Research. Se estimează că vânzările legale de canabis vor crește cu 64% între 2013 și 2014, de la 1,4 miliarde la 2,34 miliarde de dolari. ‘Legalizarea canabisului constituie un cutremur în politica de control al drogurilor, poate cel mai mare de la sfârșitul prohibiției’, scrie cotidianul Seattle Times, referindu-se la cei 13 ani (1920 — 1933) în care alcoolul a fost interzis în Statele Unite.