E oficial! Se schimbă harta Europei. După ce a anexat ilegal Peninsula Crimeea în 2014, Rusia urmează să ocupe definitiv o nouă regiune importantă din Ucraina. Volodimir Zelenski e distrus.
Lukansk și Donețk solicită alipirea la Rusia, prin referendum
Potrivit publicației independente Meduza, trei surse anonime apropiate Administrației Prezidențiale din Rusia au afirmat faptul că vor fi organizate referendumuri în Luhansk și Donețk pentru alipirea republicilor separatiste la Rusia.
Referendumurile vor avea loc pe 14 mai 2022 și pe 15 mai 2022. De asemenea, regiunea sudică Herson, cucerită recent de armata rusă, va organiza un referendum de independență.
La votul din mai, ar urma să fie supusă problema independenței regiunii sudice Herson față de Ucraina și crearea oficială a „Republicii Populare Herson” pe modelul din est.
Potrivit informațiilor transmise, republicile separatiste pot fi anexate oficial în cadrul granițelor recunoscute de Rusia, adică granițele „istorice” ale regiunile ucrainene Lugansk și Donețk.
Volodimir Zelenski: Nu va exista Republica Populară Herson
Momentan, Guvernul de la Kiev încă controlează majoritatea așezărilor din regiunile respective.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit despre referendumul respectiv, susținând că Guvernul de la Moscova plănuiește „un referendum fals” în Herson, mascat într-un recensământ.
„Nu va exista Republica Populară Herson. Dacă cineva dorește o nouă anexare, sancţiuni şi mai puternice vor lovi Rusia”, a declarat Volodimir Zelenski.
Referendumurile au fost amânate pentru luna mai
Potrivit sursei citate, referendumurile erau programate inițial la sfârșitul lui aprilie, însă au fost amânate din cauza eșecurilor armatei ruse pe frontul de luptă. Conform Meduza, datele actuale (14 mai și 15 mai) se pot schimba, din nou, în funcție de eșecurile sau victoriile forțelor ruse.
În prezent, oficialii ruși susțin că nu își doresc anexarea regiunilor separatiste din Ucraina, subliniind că aceasta este dorința personală a „conducerii de vârf”, adică a lui Vladimir Putin.
Administrațiile Republicilor Autoproclamate Donețk și Luhanks nu au comentat informațiile respective, notează sursa citată. De asemenea, purtătorul de cuvânt al Kremlinui, Dmitri Peskov, nu a răspuns întrebărilor adresate de publicația independentă Meduza.
În martie, însă, Denis Pushilin (liderul Republicii Separatiste Donețk) și Leonid Pasechnik (liderul Republicii Separatiste Luhansk) au confirmat faptul că aceste referendumuri au fost într-adevăr planificate, însă abia după ce războiul se va încheia oficial.
Amintim faptul că, recent, ministrul Apărării de la Kiev, Oleksii Reznikov, a declarat faptul că Ucraina se aşteaptă la săptămâni „extrem de dificile” în contextul intensificării operaţiunilor militare ruse în estul ţării.
Urmează o perioadă foarte dificilă pentru Ucraina. Armata rusă a acumulat deja forțe pentru o ofensivă majoră
„Ne aşteptăm la săptămâni extrem de dificile, armata rusă a acumulat deja forţe pentru o ofensivă majoră în estul ţării. Ucrainenii trebuie să dea dovadă de rezilienţă şi unitate. Din nefericire, vom mai pierde militari înainte de a câştiga, vor fi răniţi, vor fi distrugeri.
Armata rusă, conştientă de înfrângerea strategică, va încerca să provoace cât mai multe suferinţe în rândul militarilor ucraineni, pe care i-a îndemnat să comită o lovitură de stat”, a declarat Oleksii Reznikov, potrivit informațiilor transmise de Le Figaro.
Autorităţile din Ucraina au anunţat miercuri că forţele militare trimise de Rusia au ocupat noi localităţi din regiunile Harkiv şi Donbas.