Organizația Națiunilor Unite (ONU) a anunțat că ultimele rezerve de benzină cu plumb din Algeria au fost lichidate oficial în iulie 2021.
Oficialii spun că sfârșitul consumului de benzină cu plumb va preveni peste 1,2 milioane de decese pe an și reprezintă un pas important către îmbunătățirea aerului din întreaga lume, potrivit The Guardian.
Benzina cu plumb, interzisă de zeci de ani
Benzina cu plumb a fost interzisă în Statele Unite de zeci de ani, dar în urmă cu mai puțin de două decenii, 117 țări foloseau încă benzina cu plumb. Multe națiuni din Africa subsahariană și alte țări cu venituri mici s-au bazat pe acest combustibil, care poate provoca o serie de probleme de sănătate.
Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), combustibilul poate provoca boli de inimă, hipertensiune arterială, accidente vasculare cerebrale, boli de rinichi și fertilitate redusă. Substanța chimică poluează cu ușurință aerul, solul și apa, potrivit Agenției pentru Protecția Mediului din Statele Unite (EPA).
„Aplicarea cu succes a interdicției benzinei cu plumb este o etapă uriașă pentru sănătatea globală și mediul nostru”, a declarat Inger Andersen, directorul executiv al Programului de mediu al ONU.
Benzina cu plumb a fost inventată în anii 1920 de inginerul General Motors, Thomas Midgley Jr. El a adăugat plumb tetraetil, cunoscut și sub numele de TEL, la benzină, care a redus efectiv la tăcere motoarele zgomotoase. Îngrijorările privind toxicitatea benzinei cu plumb au apărut pentru prima dată în 1924, când zeci de muncitori din rafinăriile din Ohio și New Jersey au murit din cauza otrăvirii cu plumb.
Cu toate acestea, abia prin anii 60 – 70, dovezile privind problemele de sănătate legate de otrăvirea cu plumb au fost recunoscute la nivel național. Benzina cu plumb a fost legată de probleme comportamentale și tulburări de învățare la copii, conform Gizmodo.
Sursă foto: Pixabay