"Astăzi am aprobat, în şedinţa de Guvern, noul contract-cadru. Şi, practic, încep casele de sănătate să negocieze cu toţi beneficiarii în perioada imediat următoare. Am introdus şi faimoasa coplată între 5 şi 10 lei, la externare", a declarat premierul.
Nicolăescu a subliniat că s-au făcut eforturi ”imense” în discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional pentru ca taxa să aibă o valoare mică şi şi-a exprimat speranţa că aplicarea coplăţii va duce la micşorarea numărului internărilor nejustificate.

Coplata, potrivit ministrului, are o valoare minimă de 5 lei şi o valoare maximă de 10 lei şi se percepe o singură dată, la externare.

”Coplata se va percepe de fiecare spital pe baza aprobării Consiliului de Administraţie al unităţii, între aceste limite”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Nicolăescu a anunţat că sunt şi cazuri exceptate de la coplată, şi anume bolnavii cronici incluşi în programele naţionale şi care au nevoie de mai multe internări pe an, copiii până în 18 ani, gravidele, lehuzele, pensionarii cu pensii sub 740 de lei, persoanele cu handicap. De asemenea, nu achită coplata cazurile considerate de urgenţă, urmând ca în această situaţie să fie făcute o serie de protocoale noi pentru ”internarea de urgenţă”.

Contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2013-2014 a fost aprobat miercuri de Guvern.
Ministrul a revenit astfel la gânduri mai bune după ce în primă fază, a dorit ca această taxă să fie de 10 lei pe zi de internare în spital, fapt care a stârnit nemulţumirea FMI, a Colegiului Medicilor din România şi a pacienţilor.