E.ON se gândește să se retragă de pe piața din România

Grupul german E.ON intenționează să se retragă din România și explorează opțiuni de vânzare a operațiunilor din țară. Oficialii companiei susțin că factorul politic a crescut riscul de a face afaceri în România, afectând raportul risc-randament al business-ului.

„Vom explora opțiunile noastre. Până când nu vom explora opțiunile, nu vom lua o decizie, dar motivul este raportul risc/randament”, a afirmat miercuri Leonhard Birnbaum, directorul general al companiei.

Principala cauză a deciziei de vânzare este legislația românească privind schemele de sprijin, care a dus la plafonarea prețurilor finale la consumatori și la modificări frecvente și bruște ale acestora.

CEO-ul E.ON, Leonhard Birnbaum, a subliniat importanța stabilității și predictibilității în afaceri, exprimând îngrijorarea că schimbările rapide și frecvente pot afecta investitorii.

El a explicat că „acest lucru este foarte dăunător în energie, deoarece apreciem cu adevărat stabilitatea şi predictibilitatea şi ne-ar fi plăcut să vedem mai mult din acestea”. În acest context, el recunoaște că în ultimii ani a fost foarte dificil.

Deși înțelege că politica trebuie să acţioneze, totuşi, trebuie „să fii conştient că dacă schimbi condiţiile foarte repede şi foarte des asta face investitorii ca noi foarte nervoşi”.

Investitorii trebuie să aibă încredere în stabilitatea şi predictibilitatea ţării

Șeful E.ON a adăugat că în Europa, la nivel de industrie energetică, se vorbeşte despre dublarea-triplarea investiţiilor în orice, dar pentru asta trebuie ca investitorii să aibă încredere în stabilitatea şi predictibilitatea ţării.

„Am discutat recent că, practic, peste tot în Europa trebuie să ne dublăm investiţiile în reţea, să le triplăm…Mult mai mulţi bani. Trebuie să creştem investiţiile. Deci, dacă trebuie să investesc semnificativ mai mult într-o ţară, atunci întreb: voi obţine un randament pentru această investiţie semnificativ mai mare? Va fi stabilitate? Odată ce am investit, nu pot să plec. Deci, pentru mine este foarte important să am încredere în stabilitatea, fiabilitatea, predictibilitatea unei ţări ca investitor. Dacă schimbi regulile prea des, atunci investitorii vor spune: nu ştiu”, a punctat Birnbaum.

El a semnalat că unele reglementări erau complet disproporţionate. Leonhard Birnbaum a precizat că „riscul pe care îl aveam în afacerea de furnizare din România era atât de mare în 2022 şi la începutul anului 2023.” El a punctat, de asemenea, că „pierdem într-un an ceea ce am fi putut câștiga în 20 de ani”.

Grupul german E.ON este unul dintre liderii pieţei de energie, având în România o prezenţă consolidată de-a lungul a 19 ani. De la intrarea pe piaţa din România, E.ON a investit peste 2,3 miliarde de euro, în principal în modernizarea reţelelor.

Totodată, valoarea contribuţiilor virate la bugetul de stat şi bugetele locale se ridică la 3,4 miliarde de euro.