În 2008 numărul acestor persoane era de 7,84 milioane, reprezentând 13% din populaţia de atunci.

Spre comparaţie cu România, procentul populaţiei care trăia sub pragul sărăciei era stabilit de Eurostat la peste 20%, conform datelor publicate în 2010, pentru anul 2009. România se poziţiona la acea dată pe penultimul loc din Europa, o rată mai mare fiind înregistrată de Lituania, de 26%. Totodată, în luna decembrie, Eurostat anunţa că 16% din populaţia Europei se afla sub acest prag.

Potrivit Institutului francez de statistică, ‘creşterea numărului de persoane sărace poate fi pusă în legătură cu creşterea şomajului indusă de criza’ declanşată în 2008.

Studiul confirmă adâncirea inegalităţilor între francezii cei mai săraci şi conaţionalii lor cei mai înstăriţi. Potrivit INSEE, nivelul de trai – un indicator calculat prin împărţirea veniturilor unei gospodării la numărul de membri, ţinând cont de mărimea şi componenţa acesteia (adulţi, copii) – al celor mai săraci 10% dintre francezi se află sub 10.410 de euro anual, în scădere cu 1,1% faţă de 2008.

În schimb, la celălalt capăt al scalei, cei mai bogaţi 10% şi-au văzut nivelul de trai crescând cu 0,7 şi ajungând la 35.840 de euro.

Per total, contextul crizei economice se repercutează asupra tuturor gospodăriilor, însă cei mai modeşti sunt şi cei mai afectaţi, comentează INSEE.