E-reţetele nu eliberează medicamente fără bani

Reţetele electronice, care vor apărea în farmaciile autohtone peste doi ani, rezolvă doar o mică parte a problemelor sistemului sanitar, ale cărui disfuncţii majore rămân netratate. Sistemul Naţional de Prescripţie Electronică este poate primul proiect important de informatizare a sistemului naţional de sănătate, despre care se crede că va elimina erorile de medicaţie cauzate de scrierea ilizibilă a reţetelor, dozaj, frecvenţă de administrare şi contraindicaţii. Speciali

Reţetele electronice, care vor apărea în farmaciile autohtone peste doi ani, rezolvă doar o mică parte a problemelor sistemului sanitar, ale cărui disfuncţii majore rămân netratate.

Sistemul Naţional de Prescripţie Electronică este poate primul proiect important de informatizare a sistemului naţional de sănătate, despre care se crede că va elimina erorile de medicaţie cauzate de scrierea ilizibilă a reţetelor, dozaj, frecvenţă de administrare şi contraindicaţii.

Specialiştii din piaţa farma, dar şi cei din IT, spun că, dacă va fi realizat şi implementat într-un mod profesionist, sistemul va aduce beneficii reale, dar nu va compensa lipsa banilor din sistem. „Principala problemă va rămâne existenţa fondurilor: procesul de decontare se va simplifica, dar decontarea propriu-zisă depinde de existenţa banilor“, subliniază Cristian Nicolae, managing partner al Softexpert, companie specializată în implementarea de software la companii din sectorul farmaceutic. „Sistemul din România are nevoi mult mai mari şi mai stringente în domeniul resurselor umane, al medicamentelor, materia­le­lor şi echipamentelor me­dicale, ca şi al infrastructurii“, consideră Petru Crăciun, director general la Cegedim.

Printre posibilii parteneri ai Ministerului Să­nătăţii în realizarea acestui proiect ar putea fi nume precum Microsoft sau Cegedim, companie specializată pe piaţa românească în cercetarea pieţei farmaceutice, dar cu un portofoliu impresionant în eHealth la nivel internaţional. Octavian Purcărea, Global Solutions Manager pe sectorul sănătate, spune că Microsoft are circa 5.000 de parteneri în Europa care au implementat soluţii similare în ţări precum Suedia, Australia, Franţa, Olanda, dar şi în SUA. „Soluţia trebuie să fie integrată cu datele clinice ale pacientului, căci numai aşa se poate obţine un beneficiu real calitativ şi financiar”, explică managerul. În prezent, la minister se află în lucru studiul de fezabilitate pentru „fişa electronică a pacientului“, care va conţine istoricul medical al pacienţilor, dar şi studiul de fezabilitate pentru introducerea cardului electronic al pacientului.

Printre beneficiile cele mai importante ale aces­tui program se nu­mără eliminarea erorilor de me­di­caţie, dar şi monitorizarea şi re­ducerea costurilor actului medical.

Un sistem de o asemenea complexitate nu poate fi gestionat dacă nu este standardizat şi dacă nu-şi centralizează infor-maţia în timp real.
Dragoş Dinu, Link Resource

21 mil. euro este bugetul alocat proiectului, din care aproape 17 milioane reprezin­tă finanţare nerambursabi­lă acordată de Ministerul Comunicaţiilor din fonduri europene

Sistemul Naţional de Prescripţie Medicală va avea funcţia de creare şi actualizare a istoricului medicaţiei pacientului. În plus, orice unitate prescriptoare va şti dacă asiguratul se află inclus într-un program naţional de sănătate în cadrul căruia urmează o schemă de tratament